Cetinje: Suzbijanje nasilja u porodici

Sjednica na kojoj se govorilo o nasilju u porodici, održana je u okviru kampanje „Šesnaest dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“
110 pregleda 0 komentar(a)
nasilje u porodici, Cetinje, Foto: Danijela Lasica
nasilje u porodici, Cetinje, Foto: Danijela Lasica
Ažurirano: 27.11.2012. 14:28h

Na Cetinju je prema zvaničnim podacima zabilježen pad slučajeva nasilja nad ženama i nasilja u porodici, i to za jednu trećinu, saopšteno je na sjednici lokalnog parlamenta tog grada, koja se bavila temom „Suzbijanje nasilja u porodici“.

Naime, prema podacima Uprave policije, na Cetinju je prije dvije godine prijavljeno više od 30 slučajeva vezanih za nasilje nad ženama i u porodici, i u svim tim slučajevima podnešena je prijava, saopštila je predsjednica Savjet za rodnu ravnopravnost Skupštine Prijestonice Jelena Đurović.

"Prošle godine taj broj sveden je samo na četiri prijave nasilja nad ženama, odnosno šest prijava nasilja u porodici. Ipak, ova tendencija pada, ma koliko god zvučala optimistično, i dalje ne mora značiti da se nasilje u porodici na Cetinju zaista smanjilo, ali svakako ohrabruje jedan ovakav indikator", kazala je Đurović.

A da je riječ o ozbiljnom problemu, možda najbolje govori podatak UN da prvi uzrok smrti ili invalidnosti među ženama

Problem nasilja nad ženama

Sjednica na kojoj se govorilo o nasilju u porodici, održana je u okviru kampanje „Šesnaest dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ koju sprovodi Odjeljenje za rodnu ravnopravnost pri ministarstvu pravde i ljudskih prava i Misija OEBS u Crnoj Gori.

"Ova kampanja ima za cilj da podigne svijest o problemu nasilja nad ženama i podstakne nadležne organe i javnost da učestvuju u borbi protiv ovog svojevrsnog društvenog karcinoma.

A da je riječ o ozbiljnom problemu, možda najbolje govori podatak UN da prvi uzrok smrti ili invalidnosti među ženama od 15 do 45 godina nijesu bolesti ili saobraćajne nezgode, već nasilje, i to najčešće nasilje u porodici", kazala je Đurovićeva.

Predstavnici OEBS-a nijesu propustili priliku da podsjete Crnu Goru, da je je borba protiv nasilja u porodici, kao izuzetno ozbiljnog kršenja ljudskih prava, jedna od obaveza svih 57 zemalja članica OEBS-a.

Podizanje svijesti

Šef Odjeljenja za demokratizaciju Misije OEBS u Crnoj Gori, Lojd Tjudik, kazao je da njihiova misija pored aktivnosti na državnom, ove godine podržava i aktivnosti na lokalnom nivou.

Predstavnica NVO „Centar za ženska prava“ Maja Raičević, kazala je da svi zajedno moraju raditi na stvaranju sveobuhvatnog sistem zaštite žrtve

"Naš cilje je, ne samo podizanje svijesti o ovom negativnom fenomenu nasilja u porodici, već i podizanje svijesti o zakonodavnom okviru kao i gdje i kako žrtve mogu doći po pomoć.

Naša misija prepoznaje da je nasilje u porodicama problem koji je prisutan u svim zemljama, u svim kulturama i na svim ekonomskim i socijalnim nivoima ali kroz aktivno partnerstvo sa našim međunarodnim i nacionalnim partnerima, sigurni smo da možemo pokrenuti stvari u Crnoj Gori", kazao je Tjudik.

Koordinatorka Odjeljenja za rodnu ravnopravnost Ministarstva pravde i ljudskih prava Irena Bošković kazala je da je poslednjih godina u Crnoj Gori došlo do napretka kada je u pitanju zakonodavni okvir i primjena zakonodavstva u ovoj oblasti, ali da postoji još puno stvari koje treba uraditi kako bi se žrtva porodičnog nasilja u potpunosti zaštitila.

Sistem zaštite žrtve

Predstavnica NVO „Centar za ženska prava“ Maja Raičević, kazala je da svi zajedno moraju raditi na stvaranju sveobuhvatnog sistem zaštite žrtve, ali da bi taj sistem funkcionisao potrebni su i odgovarajući resursi.

"Prilikom anonimnog istraživanja 98 posto ispitanika je reklo da nasilje u Crnoj Gori postoji"

"Smatram da će i to u narednom periodu biti obezbijeđeno jer bez materijalne podrške žrtvama i sa onim materijalnim davanjima koja su sada dostupna, nažalost ne možemo govoriti o nakom značajnijem ekonomskom osnaživanju žrtava", kazala je Raičević.

Ona je još jednom istakla, da u Crnoj Gori i dalje postoje brojne predrasude kada je u pitanju fenomen nasilja.

"Prilikom anonimnog istraživanja 98 posto ispitanika je reklo da nasilje u Crnoj Gori postoji, ali je samo 13 odsto htjelo da govori o ličnim iskustivima sa nasiljem, što govori da je kod nas to što se dešava između četiri zida još uvijek porodična tajna i ono što mi kroz svakodnevno iskustvo primećujemo je to da su svi članovi porodice solidarni u tome da tu tajnu treba čuvati od okoline", kazala je Raičević.

Bonus video: