Lajović: Jedan od glavnih problema je gubitak etičkih vrijednosti

“Mali je broj građana Crne Gore koji će se odlučiti da konkretne primjere sankcioniše prijavom”
5 komentar(a)
Dragan Lajović, Foto: Luka Zeković
Dragan Lajović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.11.2012. 10:39h

Jedan od glavnih problema država u tranziciji, kakva je Crna Gora, jeste gubitak etičkih vrijednosti u društvu, ocijenio je dekan Ekonomskog fakulteta dr Dragan Lajović.

On je na okruglom stolu posvećenom suzbijanju te negativne pojave u privrednom sektoru, rekao da je problem manjak zajedničkog razumijevanja kakvo je ponašanje prihvatljivo, kao i to što društvo ne kažnjava određene tipove ponašanja.

Lajović je kao primjere neetičnosti u privrednom sektoru naveo prodaju robe sa isteklim rokom trajanja, proizvodnju na neekološkim principima, neuplaćivanje poreza i doprinosa, izbjegavanje izdavanja fiskalnih računa.

“Mali je broj građana Crne Gore koji će se odlučiti da konkretne primjere sankcioniše prijavom”, upozorio je Lajović i naglasio važnost obrazovanja o korupciji.

Dekan Ekonomskog fakulteta je kazao da je napredak u borbi protiv korupcije važan za napredovanje u evropskim integracijama.

“Nepohodno je adekvatno sprovoditi postojeće zakone i korigovati pravni okvir tamo gdje je potrebno. Potrebno je jačati kapacitete institucija, s obzirom da to predstavlja preduslov efikasne primjene zakona”, kazao je Lajović.

Korupcija ugrožava ugled

Predsjednik Privredne komore Velimir Mijušković poručio je da korupcija u privrednom sektoru negativno utiče na privredni rast, narušava tržište konkurentnosti, a nosi i ozbiljne rizike u pogledu zakonitosti i ugleda.

“Crna Gora se nalazi na 66. mjestu u svijetu po percepciji korupcije u javnom sektoru sa indeksom 4, što je zabrinjavajuće imajući u vidu da se smatra da indeksi ispod 5 ugrožavaju privredu i društvo u cjelini”, kazao je Mijušković.

Zbog toga je, prema njegovom mišljenju, potrebna saradnja Komore i države ka boljem razmijevanju i jačanju poslovne etike.

“Time će se dodatno naglasiti važnost saradnje poslovnih subjekata u sprovođenju ekonomske politike i donošenju kvalitetnog zakonodavstva kojim će poslovni subjekti biti zadovoljni, a čime će se direktno djelovati na smanjenje interessa za korupciju”, poručio je Mijušković, naglašavajući da za privrednike postoji Kodeks etike, čije poštovanje prati Sud časti Komore.

Direktroka Uprave za antikorupcijsku inicijativu dr Vesna Ratković kazala je da je javnost uglavnom upoznata za pojavom korupcije u javnom sektoru, ali da je njeno suzbijanje jednako bitno i u privatnom sektoru.

“U tome pomaže primjena etičkih načela”, kazala je ona.

Bonus video: