Ko je kriv za kašnjenja i neuspješan projekat digitalizacije

Delegacija EK angažovala eksperte da provjere neuspjele pokušaje tehničkog prijema opreme za digitalizaciju
74 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 26.11.2012. 19:08h

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori angažovala je nezavisne eksperte koji treba da presude u sporu između italijanskog Eurotela i Radio-difuznog centra (RDC), odnosno da ocijene valja li oprema koju nude Italijani ili su u pravu crnogorski inženjeri koji ni na jedan od pet tehničkih prijema, zbog uočenih nedostataka, nijesu htjeli da stave svoj potpis.

"Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori angažovala je nezavisnu ekspertizu da procijeni fabričke testove projekta digitalizacije. Očekujemo da ćemo za tri sedmice imati preliminarni izvještaj od tima eksperata koji će nam omogućiti preuzimanje daljih koraka", rečeno je “Vijestima” u Delegaciji EU u Podgorici. Izostala je informacija ko je nezavisni ekspert.

Crnogorska strana je u posljednje vrijeme u poziciji da trpi pritisak Evrope sa dvije strane. Na jednoj strani se kroz stalno pomjeranje rokova vrši pritisak da se uzme oprema koja nije urađena po projektu ili da se možda izgubi donacija vrijedna preko milion i po. Na drugoj strani iz Brisela stižu kritike što digitalizacija još nije ni krenula, a njihovi predstavnici u Podgorici stalno dopunjuju ugovor sa Italijanima i pomjeraju rok

Sumnje koje su nakon zaključenja tendera u reference Italijana iskazali neki učesnici tendera, među kojima su neka od najpoznatijih imena u ovom poslu, ubrzo su se pokazale kao opravdane jer su počeli da se ređaju produžeci rokova i neuspjeli tehnički prijemi.

Pošto je postalo očigledno da Eurotel praktično nije mrdnuo sa mjesta, već sredinom decembra prošle godine ugovor između njih i Delegacije EU dopunjen je produžetkom roka realizacije sa 270 na 383 dana. Sredinom januara odrađen je prvi tehnički prijem opreme, ali neuspješno jer su inženjeri RDC uočili ozbiljne nedostatke i neusklađenost opreme sa tehničkim projektom. Sredinom marta prijem je ponovljen, ali i ovaj put bezuspješno.

Jednako uspješni bili su i naredni prijemi, treći sredinom aprila, četvrti početkom jula i posljednji početkom septembra. Nijedan od pet prijema nije prošao, pa su predstavnici RDC već sredinom posla predlagali da se angažuje nezavisni ekspert i presudi ko je u pravu, odnosno jesu li crnogorski inženjeri prezahtjevni ili italijanski Eurotel pokušava RDC da utrapi škart opremu. Bili su čak, kako kažu, spremni i da snose troškove ekspertize.

U međuvremenu rok za završetak posla pomjera se još dva puta. Prvi put sedmog juna na 450 dana i posljednji put 22. avgusta na 540 dana. I taj posljednji rok istekao je sredinom ove sedmice, a digitalizacija još nije mrdnula.

Crnogorska strana je u posljednje vrijeme u poziciji da trpi pritisak Evrope sa dvije strane. Na jednoj strani se kroz stalno pomjeranje rokova vrši pritisak da se uzme oprema koja nije urađena po projektu ili da se možda izgubi donacija vrijedna preko milion i po. Na drugoj strani iz Brisela stižu kritike što digitalizacija još nije ni krenula, a njihovi predstavnici u Podgorici stalno dopunjuju ugovor sa Italijanima i pomjeraju rok.

Dok čekaju stav eksperta, u RDC kažu da su izvještaj sa svim tehničkim prijemima Delegaciji EU dostavili još prije dva mjeseca i da su u njemu pobrojani svi nedostaci opreme koju nude Italijani.

"Koncept napajanja tehnike je zastario i nepouzdan, a transformator predstavlja davno prevaziđeno rješenje. Potrošnja struje nekih predajnika je za četvrtinu, a nekih za polovinu veća od predviđene projektom. Ne postoje filteri kojima se mjeri snaga signala, a softver je nedovršen", kažu iz RDC-a nabrajajući najozbiljnije nedostatke opreme koju nudi Eurotel.

Bonus video: