Nirnberg grad pobratim Prijestonice Cetinje

Sa okolnim gradovima, Nirnberg ima ukupno 3,5 miliona stanovnika i time predstavlja jednu od najznačajnijih aglomeracija u Njemačkoj
90 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 25.11.2012. 14:37h

Prijestonica Cetinje potpisala je ugovor o bratimljenju sa njemačkim gradom Nirnbergom.

Protokol o partnerstvu dva grada potpisali su gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović i gradonačelnik Nirnberga Horst Ferter.

Bogdanović je tom prilikom kazao da oba grada predstavljaju centre kulture i obrazovanja u svojim državama.

"Podsjetiću da je Nirnberg jedan od značajnih centara crnogorske dijaspore u Njemačkoj. A sa druge strane, za Cetinje su vezani sami začeci odnosa Crne Gore i Njemačke, o čemu svjedoči i činjenica da u središtu našeg grada i danas egzistira zdanje u kojem je bilo smješteno prvo njemačko diplomatsko predstavništvo u Crnoj Gori", rekao je Bogdanović.

Gradonačelnik Ferter iskazao je zadovoljstvo što je Nirnberg dobio novi partnerski grad upravo u Cetinju.

"Drago mi je što sam prvi put na Cetinju i u Crnoj Gori. Sve što sam čuo o radu ovdašnje gradske uprave, o realizovanim i planiranim projektima, zvuči ohrabrujuće. Biću slobodan i da ustvrdim kako sam oduševljen stimulativnim mjerama, koje će Cetinje ponuditi investitorima", istakao je gradonačelnik Ferter.

Odredbama Protokola o partnerstvu Cetinja i Nirnberga, između ostalog, predviđen je zajednički rad u pogledu kulturnih inicijativa, promocije međunarodne saradnje, uključujući institucionalnu i građansku sferu, podsticanja razmjene i promocije komercijalnih i privrednih aktivnosti između dva grada.

Ceremoniji potpisivanja dokumenta prisustvovali su predstavnici Ambasade SR Njemačke u Crnoj Gori, Društva franačko – crnogorskog prijateljstva (FRAMOG), te članovi gradskog parlamenta, Senata Prijestonice Cetinje i organa gradske uprave.

Grad Nirnberg istorijski je, kulturni, obrazovni i industrijski centar regije Franačka (Frankonija). Sa 510.000 stanovnika, riječ je o drugom gradu po veličini u pokrajini Bavarskom, te o 14. unutar granica SR Njemačke.

Sa okolnim gradovima, Nirnberg ima ukupno 3,5 miliona stanovnika i time predstavlja jednu od najznačajnijih aglomeracija u Njemačkoj.

Bonus video: