Mnogi Kolašinci i dalje koriste rijeku kao kontejner: Svinjača opet zatrpana smećem

Svinjača i Tara, čija je pritoka, ugrožene su i velikim brojem septičkih jama, tvrde nadležni
213 pregleda 6 komentar(a)
Svinjača, Foto: SRK Tara i Morača
Svinjača, Foto: SRK Tara i Morača
Ažurirano: 16.06.2018. 18:37h

Mnogi Kolašinci i dalje koriste rijeku Svinjaču umjesto kontejnera - to se da zaključiti nakon nedavne akcije čišćenja korita koju su izveli članovi Sportsko-ribolovnog kluba (SRK) "Tara i Morača".

Iz SRK ističu da su iz korita izvadili veliku količinu otpada i ostavili ga na mjestima gdje mehanizacija može da priđe.

"O svemu su obaviješteni nadležni u Komunalnom preduzeću, koji su obećali da će u najkraćem roku biti uklonjen", kaže predsjednik Upravnog odbora SRK Momir Živković.

On je pojasnio da nijesu mogli ranije da očiste korito zbog visokog vodostaja rijeke.

"Apelujemo na građane i vlasnike firmi koje se nalaze uz obalu rijeke, da nam se priključe u akciji. Molimo da shvate da rijeka nije mjesto za odlaganje smeća i da je količina otpada u rijekama ružna slika o nama. Molimo da žaštite rijeku, koja protiče kroz grad i na početku ljetnje turističke sezone omogućimo da ona izgleda ljepše, zbog turista i svih nas".

Proteklih godina organizovano je desetine akcija čišćenja rijeke, a naročito su u tom poslu bili aktivni članovi Flaj fišing kluba “Maniro” koji je do ove godine gazdovao kolašinskim vodama.

Nije bilo dugoročnih rezultata, jer su mještani punili korito ražlitičitim smećem...

Svinjača i Tara, čija je pritoka, ugrožene su i velikim brojem septičkih jama, tvrde nadležni.

Procjenjuje se da u Kolašinu ima između 1.000 i 1.500 septičkih jama, saopštili su prije nekoliko godina eksperti WYG interacional.

Bonus video: