Tivat: Dame na kursu samoodbrane

Smanjena socijalna i ekonomska sigurnost, nezaposlenost, siromaštvo pojačavaju agresivnost i nasilničke sklonosti muškarca
60 pregleda 0 komentar(a)
aikido, Foto: Aikidotacoma.org
aikido, Foto: Aikidotacoma.org
Ažurirano: 23.11.2012. 16:30h

Opština Tivat, u saradnji sa Ministarstvom pravde i ljudskih prava i misijom OEBS-a u Crnoj Gori, pokrenula je i ove godine kampanju „16 dana aktivizma za borbu protiv nasilja nad ženama”.

Ta međunarodna kampanja promoviše eliminaciju svih oblika nasilja nad ženama.

Kako je kazala mr Darka Ognjanović, koordinatorka za poslove rodne ravnopravnosti u Opštini Tivat, kampanja ima za cilj podizanje svijesti o tom problemu i podsticanje nadležnih službi i javnosti da učestvuju u borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

“Tivat je jedna od opština koja se pridružila kampanji nizom aktivnosti. Prva aktivnost je organizovanje dvodnevnog kursa samoodbrane za žene u trening centru aikido kluba ’Tivat’, čiji treneri će građanke učiti osnovama samoodbrane. Nasilje u porodici je najčešći vid ugrožavanja ženskih ljudskih prava koji ugrožava fizičko i mentalno zdravlje žene. Porodica koja treba da bude podržavajuće okruženje često može biti i nasilno okruženje u kojem se na najbrutalniji način krše ljudska prava njenih članova. Smanjena socijalna i ekonomska sigurnost, nezaposlenost, siromaštvo i socijalni stresovi koji prate proces tranzicije, pojačavaju agresivnost i nasilničke sklonosti muškarca”, kazala je Ognjanović.

Ona je nedavno, nakon niza edukativnih seminara, dobila i sertifikat o osposobljenosti za oblast diskriminacije Ministarstva pravde i ljudskih prava.

Ognjanović je naglasila da je Opština Tivat već krenula sa izradom nacrta dokumenta kojim će biti obuhvaćena i ta problematika u okviru lokalnog plana za postizanje rodne ravnopravnosti. Formirana je radna grupa, a u toku su i pripreme za formiranje tima za istraživanje, koje će poslužiti kao osnova za nacrt tog veoma značajnog dokumenta.

Bonus video: