Policiji ne pomažu kamere koje su postavljene još 2008.

Iz Uprave policije nije objašnjeno iz kog razloga im kamere, za čiju je kupovinu i ugradnju Glavni grad uložio 80.000 eura, nijesu bile od pomoći
3 komentar(a)
Ažurirano: 22.11.2012. 20:44h

Nadzorne kamere postavljene na gradskim saobraćajnicama još 2008. godine do sada nijednom nijesu pomogle policiji da prilikom rasvjetljavanja nekog slučaja.

Ekspozitura za bezbjednost saobraćaja područne jedinice Podgorica se, kako je saopšteno “Vijestima”, nekoliko puta obraćala JP “Komunalne usluge” tim povodom, ali nadzorne kamere nijesu mogle da budu iskorišćene.

Iz Uprave policije nije objašnjeno iz kog razloga im kamere, za čiju je kupovinu i ugradnju Glavni grad uložio 80.000 eura, nijesu bile od pomoći.

U izvještaju preduzeća za 2011. navedeno je da su tokom prošle godine instalirane i “najsavremenije digitalne IP kamere za panoramsko praćenje saobraćaja na najfrekventnijim raskrsnicama” i “inteligentne” za brojanje i klasifikaciju vozila.

Direktor preduzeća “Komunalne usluge” Radoica Popović nije želio da odgovori na pitanja “Vijesti”, istakavši da je na slična pitanja ranije odgovorio nekoliko puta.

Bez odgovora su ostala pitanja da li rade sve postavljene kamere, ko ih održava, za šta se koriste snimci...

U Izvještaju preduzeća za 2011. godinu navedeno je da je u okviru modernizacije svjetlosne signalizacije uspostavljen sistem video-nadzora na najfrekventnijim raskrsnicama u centralnoj zoni grada.

U sistemu nadzora koriste se, kako je navedeno, digitalne video-kamere i IP kamere za panoramsko praćenje saobraćaja.

Digitalne video-kamere za brojanje saobraćaja detektuju nailazak, zastoj, kretanje, klasifikaciju i brojanje vozila sa kreiranjem profila opterećenosti čvorišta.

Po četiri kamere su instalirane na raskrsnicama Bulevara Svetog Petra Cetinjskog i Ulice Jovana Tomaševića, Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog i Ulici Marka Miljanova, ulicama Bratstva i jedinstva i Oktobarske revolucije. Tri kamere su ugrađene na raskrsnici ulica Ivana Crnojevića i Marka Miljanova, a dvije na raskrsnici Bulevara Svetog Petra Cetinjskog i Ulice slobode.

U Izvještaju je navedeno da su digitalne IP kamere za panoramsko praćenje saobraćaja postavljene na stubovima javne rasvjete. Nalaze se na raskrsnicama bulevara Svetog Petra Cetinjskog i Džordža Vašingtona, Svetog Petra Cetinjskog i Moskovske ulice, Svetog Petra Cetinjskog i Ulice Svetozara Markovića, Svetog Petra Cetinjskog i Ulice Jovana Tomaševića, Svetog Petra Cetinjskog i Ulice slobode.

Digitalne kamere su ugrađene na raskrsnicama bulevara Svetog Petra Cetinjskog i V Proleterske, ulica Ivana Crnojevića i Marka Miljanova, Ivana Crnojevića i Stanka Dragojevića, 13. Jula i Jovana Tomaševića, Vasa Raičkovića i Svetozara Markovića, 27. marta i Ulice 4. jula, Cetinjskog i Nikšićkog puta.

Galerija

Bonus video: