Aktivisti za zaštitu ptica obišli Solanu: Ko to puca na patke i pelikane

Na tom prostoru, krivolovci love koristeći se nedozvoljenim sredstvima-plastičnim patkama i emitovanjem zvuka ptica, a ubijaju ih i rafalnim pucnjima
1 komentar(a)
ptice, Foto: ARNE&MILENA
ptice, Foto: ARNE&MILENA
Ažurirano: 22.11.2012. 08:23h

Aktivisti Centra za zaštitu i proučavanje ptica, u sklopu svojih redovnih aktivnosti na projektu “Monitoring of illegal bird killing on territory of Ulcinj”, obišli su proteklog vikenda bazene solane na kojima su zatekli jato od oko 700 flamingosa, što je do sada najveći broj jedinki ove vrste zabilježen u Crnoj Gori, zatim pelikane koji kao jedna od najosjetljivijih vrsta pokušavaju da pronađu mir na nekom od bazena ali i veliki broj čaura što upućuje na zaključak da su na tim staništima i dalje prisutni krivolovci", saopšteno je juče iz Centra.

"Osim uznemirenih ptica, volonteri su zatekli demoliranu osmatračnicu za ptice koja je rekonstruisana prethodnog proljeća. Tom prilikom je policiji podnijeta krivična prijava protiv N.N. počinioca", navodi se u saopštenju. Dodaje se da je Tim Centra posjetio i Šasko jezero.

"Na tom prostoru, krivolovci love koristeći se nedozvoljenim sredstvima-plastičnim patkama i emitovanjem zvuka ptica, a ubijaju ih i rafalnim pucnjima. Nije uočeno prisustvo patki koje su jedna od najbrojnijih grupa ptica koje se tokom godine mogu vidjeti na jezeru", piše u saopštenju.

Centar će, kako se ističe, narednih sedmica raditi na popravci demolirane osmatračnice, postavljanju kućica za modrovrane, jedne od najugroženijih vrsta ptica i rašćišćavanju prostora oko druge osmatračnice koja se nalazi na solani.

Bonus video: