Više od 20 djece mlađe od tri godine smješteno u ustanove

"Mi ćemo nastaviti jačanje svih nadležnih sektora u cilju sprječavanja smještaja djece u ustanove", kazala je pomoćnica ministra rada i socijalnog staranja, Remzija Ademović
93 pregleda 0 komentar(a)
Mladost Bijela, Foto: Arhiva Vijesti
Mladost Bijela, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 21.11.2012. 13:48h

U Crnoj Gori je više od 20 djece, mlađe od tri godine, smješteno u institucije za djecu bez roditeljskog staranja, pokazali su podaci Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Na dvodnevnoj konferenciji u Sofiji pod pokroviteljstvom Vlade Bugarske, delegati Vlada iz više od 20 zemalja regiona istočne Evrope i centralne Azije raspravljaju o sprječavanju smještanja djece mlađe od tri godine u institucije.

Kako je saopšteno iz UNICEF-a, delegati iz Crne Gore koji učestvuju na konferenciji predstavili su podatke za svoju državu.

"Jedna od preporuka UN Odbora za prava djeteta Crnoj Gori 2010. godine bila je da se smanji broj djece koja žive u institucijama i da se poveća broj djece koja žive u porodicama, uključujući u hraniteljskim porodicama ili drugim oblicima porodičnog staranja koji su alternativa institucijama", kazao je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Bendžamin Perks.

Ademović je kazala da će Ministarstvo nastaviti sa daljim snaženjem hraniteljstva u okviru proširene porodice, i razvojem standardnog-profesionalnog hraniteljstva, s posebnim akcentom na djecu do tri godine

U regionu istočne Evrope i centralne Azije, samo su Rumunija, Srbija i Hrvatska donijele zakone za sprječavanje smještanja djece mlađe od tri godine u institucije.

"Vlada Crne Gore sprovodi reformu sistema dječje i socijalne zaštite. Izazov je jačanje biološke porodice, pružanje još veće podrške majci i djetetu i stvaranju uslova za njihovu veću socijalnu i finansijsku samostalnost", kazala je pomoćnica ministra rada i socijalnog staranja, Remzija Ademović.

Prema njenim riječima, taj Vladin resor će nastaviti sa daljim snaženjem hraniteljstva u okviru proširene porodice, i razvojem standardnog-profesionalnog hraniteljstva, s posebnim akcentom na djecu do tri godine.

"Mi ćemo nastaviti dalje jačanje svih nadležnih sektora u cilju sprječavanja smještaja djece u ustanove", zaključila je Ademović.

Prema podacima Ministarstva rada i socijalnog staranja, trenutno je više od 20 djece mlađe od tri godine smješteno u institucije u Crnoj Gori.

"Novi Zakon o socijalnoj i dječijoj zaštiti, čiju je izradu podržao i UNICEF, propisuje da se djetetu mlađem od tri godine života ne obezbjeđuje smještaj u ustanovu, koji bi trebalo koristiti samo kao privremenu mjeru u krajnjoj nuždi. Ovaj novi zakon dostavljen je Skupštini Crne Gore na usvajanje", precizira se u saopštenju UNICEF-a.

Prema istom izvoru, od 2005. do 2009. godine, 59 odsto od ukupnog broja djece u dobi od do tri godine godine smješteno je u ustanove dječje zaštite direktno iz porodilišta ili bolnice.

"U cilju rješavanja ove situacije, planirano je usvajanje intersektorskog Protokola za sprječavanje smještanja djece u institucije, usvajanje standarda za bliže definisanje usluga hraniteljstva i organizovanje kampanje za podizanje svijesti javnosti u cilju promocije hraniteljstva i usvajanja", saopštili su iz UNICEF-a.

To će, smatraju oni, stvoriti potrebne preduslove za smanjenje broja djece mlađe od tri godine koja su smještena u institucije u Crnoj Gori.

Kako se navodi, domaćin dvodnevne konferencije je Vlada Bugarske, pod pokroviteljstvom predsjednika Rosena Plevnelieva u saradnji sa UNICEF-om.

Cilj je da se udruže snage u promovisanju socijalnog uključivanja djece bez roditeljskog staranja i spriječavanju smještanja djece ispod tri godine u ustanove u ovoj regiji.

Bonus video: