Dok se ne obavežu da će plaćati račune, nema struje u kampu na Koniku

Stanovnici tvrde da se već sada smrzavaju u kontejnerima i da nemaju novca da plate račune
79 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 21.11.2012. 15:23h

Izbjeglice sa Kosova, koje odnedavno žive u kontejnerima u kampu na Koniku, neće dobiti struju dok se ne obavežu da će plaćati račune.

I dok stanovnici kampa tvrde da na to neće pristati, predsjednik operativnog tima Željko Šofranac ističe da druge opcije nemaju.

On smatra da je država puno pomogla nevoljnicima koji su krajem jula ostali bez krova nad glavom u velikom požaru i da nema para da plaća i račune za struju.

"Svi kontejneri imaju svoje strujomjere i biće priključenji na mrežu tek kada MUP, izbjegličke porodice i EPCG potpišu ugovore o korištenju kontejnera i električne energije. Kada se izbjegličke porodice obavežu da će plaćati struju, biće priključeni na mrežu. Oni koji to ne budu željeli... neće imati struju. Ne vjerujem da će EPCG, pogotovo nakon privatizacije, pristati da priključi kontejnere na struju koju niko neće da plaća”, kazao je Šofranac juče “Vijestima”.

Ljudi tvrde da se smrzavaju u kontejnerima, a njihove komšije iz šatora da su na izmaku snage.

Ali Rama je jako nezadovoljan uslovima za život u kontejneru, ali i viješću da će, po svemu sudeći, morati da plaćaju struju.

"Da sam znao da moramo plaćati struju, radije bih ostao u šatoru. Niko nam to nije rekao do juče. Bilo bi bolje su nam dali šporete na drva umjesto ovih na struju. Novca nemamo da platimo... Na čemu ćemo da se grijemo? Ovdje smo 13 godina i došli smo bez ičega...”, rekao je Rama.

Niko neće pristati da plaća račune

Gerim Hetaj tvrdi da niko od njih neće pristati da plaća račune, jer ne primaju socijalnu pomoć i nemaju novca.

“Mi živimo u običnim kantama i zato bih zamolio Šofranca da nam pomogne", kazao je Hetaj.

Redžep Azemi sa porodicom već četiri mjeseca živi u šatoru. Smatra da je krajnje vrijeme da presele u kontejnere, jer su na izmaku snage.

“Neki članovi moje porodice su se i razboljeli... Imam petoro djece koja su se razboljela jer je u šatoru hladno i nemamo nikakve uslove za grijanje. Sada ne znam ni kako ćemo da plaćamo struju. Odakle? Nemamo novca", rekao je Azemi.

Gazmen Garaj žali se da je u kontejneru tijesno, da nemaju ni toalet i da se smrzavaju.

“Nas četvoro je smješteno u 15-tak metara kvadratnih, što je malo. Ne možemo ni da se okupamo, ni da normalno spavamo. Rekli su nam da se za struju strpimo, a već je noću jako hladno", kazao je Garaj.

Da dođu nadležni iz Vlade

Hetaj je pozvao nadležne iz Vlade da dođu i vide u kakvim uslovima žive, zatraživši da predstavnici stanovnika kampa učestvuje u radu i donošenju odluka Kriznog štaba.

Šofranac, međutim, tvrdi da su uslovi u kontejnerima mnogo bolji nego u barakama u kojima su izbjeglice živjele do požara.

Istakavši da niko nije oštećen, on je pojasnio da porodicama koje imaju do pet članova pripada kontejner veličine 15 metara kvadratnih, a da je duplo veći prostor predviđen za brojnije porodice.

Šofranac tvrdi da su uslovi u kontejnerima mnogo bolji nego u barakama u kojima su izbjeglice živjele do požara

Više od 150 porodica, ukupno oko 800 ljudi, ostalo je krajem jula bez krova nad glavom >>>

Šofranac je kazao da je do juče postavljeno 155 kontejnera, a da će preostalih 60 biti postavljeno do kraja nedjelje.

EPCG: Zahtjev pa priključenje

Iz Elektroprivrede su saopštili da će izbjegličko naselje dobiti struju nakon podnošenju zahtjeva za izdavanje elektro-enegretske saglasnosti.

"Nakon požara trafo-stanica koja je napajala električnom energijom naselje na Koniku je zbog bezbjednosti isključena sa mreže... Procedura podrazumijeva da Zavod za zbrinjavanje izbjeglica podnese zahtjev za izdavanje elektro-energetske saglasnosti za priključenje na mrežu...”, piše u saopštenju.

Platite struju umjesto vrtića

Fadilj Sahiti smatra da se novac namijenjen izbjeglicama sa Kosova neracionalno troši i da se može preusmjeriti za plaćanje računa za struju.

"Nismo u mogućnosti da plaćamo stuju, a Crveni krst je u Kampu otvorio vrtić za našu djecu, umjesto da tih 120.000 eura godišnje iskoristi za plaćanje struje. Šta će nama vrtić u kampu? Našu djecu vode kod groblja da gledaju krave i na to troše dragocjen novac, a na samo 200 metara od kampa nalazi se vrtić i neka djeca idu tamo", rekao je Sahiti.

Galerija

Bonus video: