Opština Berane duguje milione, ali ima za službene automobile

Iz opozije je nedavno poručeno da je opština “zadužena do devetog koljena“
133 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 21.11.2012. 18:13h

Vozni park Opštine Berane odnedavno je bogatiji za tri nova luksuzna automobila marke “škoda oktavija“, za koja je lokalna uprava, iako je opština u milionskim dugovima, dala preko 30.000 eura. Vozila su kupljena kod privatnog preduzeća “19. septembar“, koje je zastupnik „škode“ u Beranama.

Čitaoci iz Berana koji su se obratili redakciji “Vijesti” smatraju da je riječ o nepotrebnom razbacivanju novca svih građana u vremenu štednje. S druge strane, gradonačelnik Vuka Golubović kaže da je nabavka vozila bila neophodna zbog zastarjelosti voznog parka i da je sve proteklo u skladu za Zakonom o javnim nabavkama.

„Ne vidim u čemu je problem. Nijedna nabavka preko dvije hiljade eura ne obavlja se bez propisane procedure. I u ovom slučaju stvar je potpuno čista i transparentna“, rekao je Golubović “Vijestima”.

Prema zvaničnim podacima iz opštine, javni poziv za nabavku tri putnička vozila objavljen je 8. novembra 2011. godine. “Cijena po vozilu na kraju je bila 11.250 eura, što je za 350 eura manje od cijene u javnom pozivu. Preduzeće ”19. septembar“ bilo je jedini ponuđač. Ugovor o kupovini zaključen je 6. februara 2012. godine“, saopšteno je „Vijestima“ u opštinskoj Službi za javne nabavke.

„Ne vidim u čemu je problem. Nijedna nabavka preko dvije hiljade eura ne obavlja se bez propisane procedure"

Iz opštinske Službe za zajedničke poslove rečeno je da u voznom parku, bez tri nova vozila, ima desetak automobila, od kojih je jedno staro 23 godine. Među njima je još jedna „škoda oktavija“ iz 2009. godine, koja je već prešla 330.000 kilometara. „Golf 2“ iz 1991. godine, koji koristi komunalna policija, prešao je 287.000, a “lada kalina“, stara šest godina, 230.000 kilometara.

Najluksuzniji je automobil kojim se vozi predsjednik Opštine. Riječ je “audiju A6” koji je za svega pet godina prešao preko 300.000 kilometara. U voznom parku opštine nalazi se i „škoda oktavija“ iz 2008. godine, koja je prešla 216.000 kilometara.

U Službi za zajedničke poslove nijesu imali podatke o kilometraži za još četiri „lade nive“, koje služe za teren, starosti od tri do osam godina. Raritet u voznom parku je „folksvagen pasat“ iz 1989. godine koji je još u voznom stanju.

Opozicija, ipak, nema razumijevanja za kupovinu novih automobila. Oni podsjećaju da je opština “zadužena do devetog koljena“. Iako precizna brojka o zaduženjima nikada nije javno saopštena, za govornicom lokalnog parlamenta govorilo se o dugovima koji se kreću u milionskim iznosima.

Na posljednjoj sjednici Skupštine opštine, odbornici vladajuće DPS-SDP koalicije, i pored protivljenja opozicije, donijeli su odluku o rebalansu budžeta za 2012. godinu, kojim je planirano povećanje budžeta za preko milion eura. U opoziciji smatraju da to neće moći da se realizuje bez novih kreditnih zaduženja. Većina opozicionih odbornika sa kojima smo kontaktirali time obrazlaže negodovanje zbog potrošenih preko 30.000 eura na nove automobile.

Bezbjednost je u pitanju, da se moglo kupili bismo još tri

Naš vozni park je potpuno zastario i radi se jednostavno o bezbjednosti vožnje. Mi smo svaki dan na putevima. Između ostalog, svakodnevno dovozimo i odvozimo profesore fakultetskih jedinica u Beranama. Vjerujte, zbog sigurnosti u putovanju, nabavio bih, da se moglo, još tri vozila, rekao je Golubović “Vijestima”.

Gradonačelnik negira da on o ima bilo kakve veze sa vlasnikom preduzeća preko koga su nabavljena vozila:

„To je smiješna priča. Rekao bih - zlurada. Ja se ne bavim nikakvim privatnim poslom da bi neko bio moj partner. Čovjek je jednostavno pobijedio na tenderu. Znam da se radi o ozbiljnom privatnom preduzetniku. Da je sreće da imamo više takvih u Beranama, da zapošljavaju omladinu“.

Galerija

Bonus video: