Sud uz CANU: Poništeno rješenje Ministarstva nauke

Zbog odbijanja da primijeni Zakon o CANU onako kako ga Vlada tumači, CANU je već godinu u sukobu sa Vladom
67 pregleda 3 komentar(a)
CANU, Momir Đurović, Foto: Luka Zeković
CANU, Momir Đurović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.11.2012. 20:41h

Upravni sud uvažio je tužbu Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i poništio rješenje Ministarstva nauke kojim je bio zamrznut Pravilnik CANU o prijemu članova Dukljanske akademije nauka i umjetnosti.

Nakon što je CANU, sprovodeći novi zakon, većinom glasova odbila da u članstvo primi sve akademike DANU, Ministarstvo nauke donijelo je u aprilu rješenje o obustavi primjene Pravilnika na osnovu kojeg je odlučivano.

Obrazloženje Upravnog suda je bilo da pred Ustavnim sudom ovom prilikom nije pokrenut postupak za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Pravilnika, niti su u obrazloženju rješenja iz Ministarstva navedene "teške štetne posljedice" koje mogu nastupiti primjenom Pravilnika.

Dodaje se da je Ministarstvo nauke bilo dužno da u obrazloženju svog rješenja ukaže na "teške štetne posljedice", što nije učinjeno.

Zbog odbijanja da primijeni Zakon o CANU onako kako ga Vlada tumači, CANU je već godinu u sukobu sa Vladom, a čelnik CANU Momir Đurović je nedavno preko državnog lista prikazan kao državni neprijatelj jer je, navodno, na jednom ručku u Skoplju omalovažavao Crnu Goru.

Bonus video: