Pobratimili se Cetinje i Višegrad

Višegrad, ima oko dvije hiljade stanovnika, poznat je po ostacima rano renesansne ljetnje palate mađarskog kralja Matije Korvina
119 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 20.11.2012. 14:47h

U plejadi gradova koji se nalaze na listi gradova pobratima crnogorske prijestonice, našao se i mali mađarski grad Višegrad, smješten nedaleko od Budimpešte na desnoj obali Dunava. Višegrad, ima oko dvije hiljade stanovnika, poznat je po ostacima rano renesansne ljetnje palate mađarskog kralja Matije Korvina i srednjovjekovne citadele, a svojevremeno je bio i centar mađarske države.

Sporazum o bratimljenju potpisali su gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović i gradonačelnik Grada Višegrada, Andraš Feleđhazi.

Tokom svečanosti, naglašeno je kako će formalno uspostavljanje odnosa Prijestonice Cetinje i Grada Višegrada predstavljati dodatni doprinos intenzivnoj saradnji Crne Gore i Republike Mađarske.

Gradonačelnik Bogdanović iskazao je zadovoljstvo što je Prijestonica Cetinje i formalno stekla još jedan prijateljski grad, koji ima status prepoznatljivog i nezaobilaznog toponima.

"Cetinje i Višegrad u granicama svojih zemalja, ali i šire, imaju poseban istorijski i kulturni značaj. A uz to, riječ je o dva grada koji su za svog trajanja imali čitav niz sličnosti. Baš kako je naš slavni vladar Ivan Crnojević osnovao Cetinje, tako je i mađarski kralj Karlo I preselio sjedište svoje države u Višegrad.

Nalik našem gradu, iz kojeg su Crnom Gorom vladali brojni dinasti, i u Višegradu su, za prošlosti, stolovali vladari Kraljevine Mađarske. U modernom razdoblju, i Cetinje i Višegrad, na nivou svojih zemalja, dobili su posebne statuse koji ih čine prepoznatljivim u sistemu", kazao je Bogdanović.

Gradonačelnik Višegrada Andraš Feleđhazi, kazao je dam u je posebna čast i zadovoljstvo što na Cetinju može da reprezentuje Višegrad i Mađarsku.

"Naši gradovi, posebno kada je riječ o njihovom istorijskom trajanju, dijele sličnosti i paralele, o kojima bi mogli dugo govoriti. A dugo bi mogli govoriti i o značaju naša dva grada. Sve to govori da dokument, koji smo danas potpisali, nije prazan, jer pruža brojne mogućnosti u pravcu uspostavljanja široke saradnje", naglasio je gradonačelnik Feleđhazi.

Potpisanim sporazumom predviđeno je jačanje međusobne saradnje na raznim poljima, te razmjena mladih ljudi i uspostavljanje privrednih i drugih aktivnosti. Uoči ceremonije, gradonačelnici Cetinja i Višegrada razgovarali su o aktivnostima dvije gradske uprave, a tom je prilikom obavljena i razmjena poklona.

Potpisivanje sporazuma upriličeno je u Prijestonici Cetinje, a događaju su, između ostalih, prisustvovali ambasador Republike Mađarske u Crnoj Gori Tibor Časar, članovi Društva mađarsko – crnogorskog prijateljstva „Vladika Danilo“ – Budimpešta, predstavnici gradskih uprava Cetinja i Višegrada, Skupštine Prijestonice Cetinje, Senata Prijestonice i drugih institucija.

Galerija

Bonus video: