Nestanak jahte u kotorskoj marini: Hanja potopljena namjerno?

Hanja, prema nezvaničnim podacima, pripada podgoričkom biznismenu koji se godinama bavi hotelijerstvom i ugostiteljstvom u Podgorici, Budvi i Kotoru
236 pregleda 21 komentar(a)
Ažurirano: 20.11.2012. 13:31h

Osnovni državni tužilac u Kotoru Boris Savić pokrenuo je istragu u cilju utvrđivanja okolnosti pod kojima je luksuzna, 24 metra duga motorna jahta „Hanja“ prije skoro mjesec nestala iz kotorske marine, da bi je nedugo potom ribari našli kako pluta morem nekoliko milja južno od ulaza u zaliv Boke Kotorske.

O sudbini „Hanje“, registrovane u američkoj saveznoj državi Delaver, već danima se spekuliše u pomorskim krugovima u Boki. Niko, međutim, ne želi da javno govori o tom nesvakidašnjem slučaju, jer su svi dobri poznavaoci te problematike uvjereni da je skoro sigurno riječ o namjernom pokušaju potapanja jahte kako bi se naplatila značajna suma novca od njenog osiguratelja.

Brod je na površini održavao još jedino vazdušni džep koji se, dok je jahta tonula, nakupio ispod glavne palube u pramčanom odsjeku jahte. Neko ko je pokušao da jahtu potopi izgleda nije baš najbolje znao da u tom slučaju mora da otvori i bokaporte na palubi, kako bi zrak izašao van pred vodom koja nadire u trup

Stoga je jahta ostala da pluta, pa su je ribari pronašli, prijavili policiji koja je angažovala ekipu da polupotopljenu jahtu uzme u tegalj i dovuče do marine u Zelenici. Tu je brod podignut iz mora na suvo i tada su uočena oštećenja na trupu, odnosno rupe koje su nanesene nekim oštrim predmetom, najvjerovatnije sjekirom ili čekićem sa oštrim vrhom“, ispričao je za „Vijesti“ jedan od svjedoka spasavanja „Hanje“.

Nakon podizanja iz mora, na jahti uočene rupe nanesene vjerovatno oštrim predmetom

U početku se, kako je kazao, mislilo da je dio rupa na bočnim stranama pramčanog dijela trupa jahte nastala od kuršuma, odnosno hitaca iz vatrenog oružja, ali je ta pretpostavka kasnije odbačena.

Na polupotopljenoj jahti nije bilo imena, odnosno sa krme je skinuta ploča sa imenom „Hanja“, a registarska oznaka jahte na njenim bokovima (pretpostavlja se DL 7074 AC) prefarbana je bijelom bojom...

Jahtu je u Zelenici pregledao havarijski ekspert njemačke kompanije „Marine Claims Service – MCS“ Damir Baf, koji je precizno popisao sva oštećenja nastala prilikom pokušaja potapanja „Hanje”.

Niko ne želi da javno govori o tom nesvakidašnjem slučaju, jer su svi dobri poznavaoci te problematike uvjereni da je skoro sigurno riječ o namjernom pokušaju potapanja jahte, kako bi se naplatila značajna suma novca od njenog osiguratelja

Na sajtu “MCS”, koji se bavi i potragom za ukradenim jahtama i plovilima za sport i rekreaciju, „Hanje“ nema među prijavljenim ukradenim plovilima, a iz Crne Gore se tamo potražuje samo motorna jahta tipa „Viking 465“, ukradena 23. novembra prošle godine u Budvi.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, “Hanja” pripada podgoričkom biznismenu koji se, nakon izlaska iz poslova vezanih sa mobilnom telefonijom, već godinama bavi hotelijerstvom i ugostiteljstvom u Podgorici, Budvi i Kotoru.

Izvor “Vijesti” upućen u cijeli slučaj kazao je i da je vlasnik navodnu krađu “Hanje” policiji prijavio tek dva dana pošto je njegov brod polupotopljen nađen pred Bokom i dotegljen u Zeleniku.

S krme skinuta ploča s imenom, a registarska oznaka prefarbana bijelom bojom

“Hanja” se, nakon privremene sanacije oštećenja na trupu, već danima nalazi u luci Risan, na vezu koji je zvanično državni granični prelaz.

Ruinirana jahta privlači pažnju mještana koji međusobno prepričavaju detalje o “Hanjinoj” sudbini i sa zanimanjem posmatraju rupe na njenom pramcu.

Osnovni državni tužilac u Kotoru Boris Savić juče je “Vijestima” potvrdio da je u toku “sakupljanje informacija i utvrđivanje činjeničnog stanja” u vezi sa nesvakidašnjim događajem sa luksuznom jahtom, a koja je prethodno mjesecima boravila na vezu u marini Kotor.

“Sve opcije su na stolu. U ovom trenutku je rano reći bilo šta jer je izviđaj tek počeo”, kratko je odgovorio Savić na pitanje da li se istraga vodi zbog krađe broda, ili eventualno sumnje u pokušaj njegovog namjernog potapanja radi prevare osiguratelja.

Savić je kazao da je tužilac za sada u vezi s “Hanjom” dobio samo policijsku prijavu zbog krađe protiv N.N. lica, na osnovu prethodne prijave vlasnika jahte policiji da mu je brod ukraden.

Uprava policije ćuti

Uprava policije takođe nije htjela da detaljnije odgovori na pitanja koja su joj „Vijesti“ prošle sedmice uputile povodom slučaja jahte „Hanja“.

„Uprava policije je, u vezi sa potopljenim plovilom, čiji je pronalazak policiji prijavljen 19. oktobra 2012. godine, obavijestila osnovnog državnog tužioca u Kotoru.

Predmet je sada u nadležnosti tužioca i nalazi se u fazi prikupljanja obavještenja, te stoga policija nije u mogućnosti da vam o ovom događaju saopšti više detalja”, bilo je sve što je “Vijestima” rečeno u timu za odnose sa javnošću UP.

Policija je upadljivo izbjegla da odgovori ko joj je i kada prijavio navodnu krađu “Hanje” iz marine u Kotoru, kao i ko je vlasnik tog broda.

Galerija

Bonus video: