"Nećemo štititi kolege notare koje nam ruše ugled"

Notarska kancelarija u Nikšiću zapečaćena i disciplinski postupci su neki od učinaka Notarske komore
1067 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 20.11.2012. 20:12h

Bilans uvođenja notarijata je, za nešto više od godinu dana, blizu 30.000 sačinjenih notarskih zapisa, 21.738 ovjera, privremeno zapečaćena notarska kancelarija u Nikšiću, krivične prijave protiv dvije notarke i problemi sa neažurnim i nepouzdanim podacima opštinskih katastara, koji bi trebalo da budu partneri Notarskoj komori u stvaranju "pravne sigurnosti građana".

Privremeno je zatvorena kancelarija nikšićkog notara Ljubiše Markovića, zbog kršenja ovlašćenja u vođenju kancelarije kako predviđa Zakon o notarima. Prema informacijama "Vijesti", Marković je uložio žalbu drugostepenom organu unutar Komore na odluku o suspenziji.

Podatak o tome koliko je 40 notara u Crnoj Gori ponaosob imalo predmeta "Vijesti" nijesu mogle da dobiju ni od NK ni od Ministarstva pravde, kome se spiskovi sa učincima notara svakih šest mjeseci dostavljaju kao nadzornom i kontrolnom organu. Iz Ministarstva nijesu htjeli da saopšte ni koliko je novca uvođenje notarijata donijelo državnom budžetu, kao ni da li je notarijat donio "pravnu sigurnost građanima", kako je tvrdio ministar Duško Marković zagovarajući taj projekat.

Precizne podatke nema ni Komora čija predsjednica Tanja Čepić- Mugoša kaže da su notari samo na ime plaćanja poreza na dodatu vrijednost samo za prvih šest mjeseci ove godine uplatili oko 350.000 eura. Znaju da, svi do jednog, do zadnjeg centa izmiruju obaveze prema državi i da notari zapošljavaju preko 100 stručnih saradnika, najčešće mladih ljudi.

Prvo kod notara, pa pare za stan

Čepić je "Vijestima" kazala da se kontrole, koje sprovode sa Ministarstvom, koje je kontrolni organ, privode kraju i pokazaće da li je bilo propusta u radu i odgovornosti.

"Upravni odbor NKCG zauzeo je stav da neće biti lažne profesionalne solidarnosti sa onim notarima koji zbog nepažnje, neznanja, ili eventualne loše namjere narušavaju ugled notarijata. Takvi notari moraju biti spremni da preuzmu punu odgovornost za svoje činjenje ili nečinjenje", rekla je Čepić-Mugoša “Vijestima”.

Ona je saopštila da su dosadašnje kontrole pokazale “zaista rijetke nepravilnosti u radu, koje se mogu mjeriti promilima, ali ipak nanose štetu ugledu notarske profesije, kao i njihovoj ambiciji da svojim radom doprinose višem nivou pravne sigurnosti svih u društvu”.

Prema evidenciji NK, do sada je bilo više od 10 takvih kontrola i izrečeno je nekoliko upozoravajućih i disciplinskih mjera. “Nakon tih kontrola došlo je do suspenzije jednog notara iz Nikšića", kaže Čepić.

Ona upozorava na raširenu pojavu da građani prvo daju novac prodavcu nekretnina, pa tek onda dolaze kod notara radi ovjere ugovora, što može dovesti do zloupotreba i prevara.

"U interesu pravne sigurnosti, građanin treba prvo da dođe kod notara koji će ga upozoriti na sve moguće pravne manjkavosti posla, pomoći mu u sastavljanju odgovarajućeg ugovora, pa potom platiti nekretninu ili zaključiti neki drugi pravni posao", ističe Čepić.

Prema njenoj ocjeni, priča o notarijatu se pokazala vrlo uspješnom “jer su za 15 mjeseci uradili veliki posao i jer iz dana u dan raste povjerenje građana u njihov rad”. Činjenica je, kaže ona, da se najveći dio pritužbi koje podnose građani upravo odnose na nerazumijevanje ovlašćenja notara i njihove zakonske obaveze, a da su primjedbe na sam kvalitet rada rijetke, ili da ih gotovo uopšte i nema.

Sad je lakše naplatiti porez

Čepić napominje da nije problem Komore velika razlika između notarskih kancelarija po obimu posla: "Sve notarske kancelarije imaju jednake šanse i prava, a ekskluzivno je pravo stranaka da svojevoljno odaberu notara kod kojeg će notarski zapis raditi. Jasno je da u nekim gradovima ili regionima ima više posla zbog ekonomske dinamike grada ili oblasti u kojoj radi notar. Dakle, i notari su u tržišnoj utakmici kao i mnoge druge profesije. Pri tom, ne treba gubiti iz vida specifičnosti ove struke koja ne smije biti vođena isključivo biznis logikom, i nikada ne smije podrediti ničije poslovne interese potpunoj zakonitosti u radu", kaže ona.

Na nivou NK oformljen fond solidarnosti u koji notari daju dva odsto od svojih prihoda i tim novcem se "pomažu" notari koji imaju malo posla

Zato je na nivou NK oformljen fond solidarnosti u koji notari daju dva odsto od svojih prihoda i tim novcem se "pomažu" notari koji imaju malo posla.

Najviše posla imaju podgoričke notarske kancelarije, dok ga je mnogo manje na sjeveru, ali i pojedinim gradovima na jugu. Tako jedni potpisuju hiljaditi primjerak ugovora, a drugi barataju sa ciframa od svega nekoliko predmeta mjesečno. Čepić kaže da je Ministarstvo zbog tih problema donijelo odluku da se pravni poslovi koji se odnose na kolašinsku opštinu dodijele notarima iz Bijelog Polja.

Od kada rade notari, poreski organi automatski dobijaju obavještenja o zaključenim pravnim poslovima. "Uz to, promjene svojinskih prava se odmah prijavljuju nadležnom katastru, blagovremeno se obavještava i Uprava za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma, pa državni organi mogu brže i efikasnije reagovati u cilju naplate fiskalnih obaveza po osnovu pravnih poslova zaključenih kod notara", kaže Čepić-Mugoša.

Problemi sa katastrom

Čepić ukazuje da je suština notarijata zaštita građanina u pravnom saobraćaju, ali da bi trebalo razumjeti da notar nije jedini u lancu institucija koje mogu garantovati pravnu valjanost zaključenih poslova.

"Notarska isprava je vjerodostojna jedino pod uslovom da su i podaci koji su preuzeti iz javnih registra na dan sačinjavanja zapisa ažurni i tačni"

"Notarska isprava je vjerodostojna jedino pod uslovom da su i podaci koji su preuzeti iz javnih registra na dan sačinjavanja zapisa ažurni i tačni. Budući da notar nema mogućnost provjere, odnosno da imamo "prazan prostor" od podnošenja nekog zahtjeva u katastar nepokretnosti do izvršenja promjene, taj period zbog nemogućnosti direktne veze sa Upravom za nekretnine može biti veoma sporan.

Treba, međutim, znati da notar nema i ne može imati interes da stavlja pečat na pravno štetan posao", ističe Čepić-Mugoša. Problemi koje notari imaju sa katastrima su što se ne zavode zabilježbe o hipotekama i drugim opterećenjima u katastarske listove nepokretnosti, pa se pojave nakon dva-tri mjeseca od kada su date, kao i što evidencija obiluje starim neažuriranim podacima godinama unazad.

Potvrde o tome da su notari provjerili podatke u katasatru, koje su službenici obavezni da izdaju na njihove zahtjeve, zavise isključivo od njihove dobre volje kome i kada će ih izdati jer direktan pristup bazi podataka ne postoji.

Galerija

Bonus video: