Otovoren izložba crteža za strip za djecu na temu ljudskih prava

Te teme su, kako je pojašnjeno, diskriminacija, vršnjačko nasilje, nasilje u porodici, neprimjereno ponašanje nastavnika prema djeci
125 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.11.2012. 20:06h

U Podgorici je danas otvorena izložba radova pristiglih na konkurs za strip za djecu o ljudskim pravima, čija je izrada planirana u okviru projekta Djeco, pišite Ombudsmanu koji Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda realizuje u partnerstvu sa nevladinom organizacijom Akcija za ljudska prava (HRA).

Kako je saopšteno iz HRA, izložba je nastala iz želje da se istakne dječja kreativnost i razumijevanje ljudskih prava, koje su pokazali u radovima koje su poslali na konkurs.

„Na osnovu tridesetak pristiglih dječjih pisama kancelariji Zaštitnika, i prethodnim istraživanjima koje je sprovela Kancelarija, izdvojeno je pet tema koje će obuhvatiti epizode stripa za djecu o ljudskim pravoma, čija je izrada planirana u okviru projekta ’Djeco, pišite Ombudsmanu’“, kaže se u saopštenju.

Te teme su, kako je pojašnjeno, diskriminacija, vršnjačko nasilje, nasilje u porodici, neprimjereno ponašanje nastavnika prema djeci i nedovoljno učešće djece u odlučivanju.

Konkurs za izbor autora crteža i scenarija stripa raspisan je početkom avgusta, i bio je otvoren i za djecu i i za odrasle.

„Na konkurs je stiglo 25 prijava, od kojih 18 za konkurs za scenaristu, a 17 za ilustratora stripa. Prijavilo se ukupno 27 djece sa 14 radova - šest radova je prijavljeno na konkurs za scenario, a osam za ilustracije“, precizirali su iz HRA.

Komisija koju su činili predstavnici Ministarstva prosvjete, zavoda za udžbenike i za školstvo, UNICEF-a, Ombudsmana i HRA, odlučila je da ilustrator stripa bude Ilija Nikčević iz Nikšića, a scenaristi strip epizoda Svetozar Obradović iz Novog Sada, koji će biti glavni urednik stripa, publicista iz Splita Ante Krstulović i članovi dječje literarne sekcije OŠ „Radomir Rakočević“ iz Prošćenja kod Mojkovca.

Odlučeno je i da mladi umjetnik Nikola Vuković iz Vrbasa u Srbiji, koji je na konkurs poslao 37 tabli stripa o Miti, dječaku bez ruku, dobije specijalnu nagradu.

Iz HRA je saopšteno da će svi radovi koji su poslati na konkurs biti postavljeni i na internet stranici Ombudsmana posvećenoj dječjim pravima.

„Izložba na internetu biće postavljena za tri dana i smijeniće ovu koju danas otvaramo“, naveli su iz te NVO.

Projekat Djeco, pišite Ombudsmanu! finansijski su podržali UNICEF, Ambasada Švajcarske u Beogradu i Britanska ambasada u Podgorici.

Bonus video: