Tivatski KUD "Boka“ proslavio 35. rođendan

Svoju jubilarnu godinu KUD „Boka“ je već obilježilo nizom samostalnih i koncerata u saradnji sa drugim ansamblima,
143 pregleda 0 komentar(a)
KUD Boka, Foto: Siniša Luković
KUD Boka, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 18.11.2012. 11:32h

Svečanom akademijom, koncertom koji će se pamtiti duže vrijeme i promocijom monografije, Kulturno- umjetničko društvo "Boka“ iz Tivta proslavio je u subotu veče 35 godina trajanja i uspješnog djelovanja tog folklornog ansambla.

Inače, svoju jubilarnu godinu KUD „Boka“ je već obilježilo nizom samostalnih i koncerata u saradnji sa drugim ansamblima, naučnim skupom o kulturno-istorijskoj baštini i turizmu, te izložbom nošnji i fotografija.

Tim povodom štampana je i posebna monografija društva pod nazivom „Samo se srcem dobro vidi“ koja donosi niz fotografija iz istorijata KUD-a „Boka“ i nadahnuti tekst tivatskog novinara i publiciste Slavka Krstovića koji je opisao sve što se u vezi tivatskog folklora dešavalo u protekle tri ipo decenije.

Folkloraši KUD-a "Boka“ iz Tivta su od osnivanja tog društva, 27. februara 1977. godine, na najljepši način predstavljali svoj grad na festivalima i turnejama po svim republikama bivše Jugoslavije, u Francuskoj, Poljskoj, Čehoslovačkoj, Mađarskoj, Italiji, Grčkoj, Bugarskoj, Turskoj, Ukrajini, Španiji...

Kroz društvo je od osnivanja do danas prošlo preko 1.200 članova, a za to vrijeme predsjednici su bili Mašo Čekić, Tomo Senčić, Veseljko Petković, Dragan Miljanić, Vuk Minić, Blaženka Vučurović i Lazar Božović.

Prvi umjetnički koreograf bila je Ana Raković, a nakon nje smjenjivali su se Edi Medošević, Edi Sindik, Mladen Vidović, Stevan Novković, Miro Đoković, Dragan Miljanić, Lazar Božović i Predrag Šušić

Na zanimljive događaje iz bogate prošlosti tivatskog folklora prisutne na svečanoj akademiji u velikoj dvorani Centra za kulturu Tivat, podsjetio je prvi predsjednik KUD-a „Boka“ Mašo Čekić, a četiri ansambla društa igrama i pjesmom prošetali su počev od Boke, širom bivše države – od Triglava do Djevdjelije, završavajući koncert spletom narodnih igara iz Crne Gore.

Na slavljeničkom koncertu „Boke“ nastupili su i gosti -KUD „Svetozar Marković“ iz Novog Sada, Folklorni ansambl „Linđo“ iz Dubrovnika, GKUD „Alat“ iz Trebinja, KIC „Budo Tomović“ Podgorica, kao i KUD „Aluminijum“ i Folklorni ansambl Crne Gore iz Podgorice, KUD „Mijat Šuković“ Kolašin, Umjetnički centar „Korak“ Nikšić, Folklorni ansambl „Nikola Đurković“ Kotor i Udruženje folklorista Crne Gore.

Na svečanoj akademiji dodijeljena su priznanja kolektivima i pojedincima, koji su se posebno istakli u radu KUD-a „Boka“ ili su podržavali njegov rad. Dobitnici priznanja su Opština, Centar za kulturu i Radio Tivat, Turistička organizacija Tivat, Lazar Božović, Ana Raković, Edi Medošević, Mladen Vidović, Stevan Novaković, Dragan Miljanić i Predrag Šušić.

Bonus video: