Zimska oprema: Državna briga o sigurnosti vozača ili biznis?

U zemljama kao što su Rusija, Švajcarska, Francuska, Holandija... koje su poznate po sniježnim padavinama, nije neophodna upotreba zimske opreme na cijeloj teritoriji
61 pregleda 52 komentar(a)
Ažurirano: 17.11.2012. 21:04h

Dok se većina vozača u Crnoj Gori dovija kako da nađe novac za kupovinu zimskih guma, u Sloveniji, koja je odavno u Evropskoj uniji, može da se vozi i na ljetnjim gumama, s tim što su obavezni lanci za snijeg u slučaju da ga ima na putu.

Crnogorski zakonodavci su bili rigorozniji od Slovenaca i još nekoliko članica EU, pa čak i ako se vožnja odvija od Herceg Novog do Ulcinja, gdje snijega nema skoro nikada, onaj ko nema zimske gume na pogonskim točkovima platiće kaznu od najmanje 20, a od 6. januara sljedeće godine i do 300 eura.

U Švedskoj, čak, zimsku opremu moraju posjedovati samo ukoliko se primjenjuju odredbe o zimskim uslovima vožnje, a u Njemačkoj sve zavisi od vremenskih prilika

Iako je Slovenija poznati zimski centar, ne propisuje da automobili moraju imati zimsku opremu, a u Crnoj Gori, od 15. novembra, svaki automobil, bez obzira gdje se nalazi, mora da je ima, što je dodatni udarac na sve tanje kućne budžete.

Obavezna upotreba zimske opreme u nekim evropskim državama je datumski određena, kao i kod nas, a kod drugih je potrebna ili obavezna za vrijeme trajanja zimskih uslova za vožnju.

U mnogim evropskim zemljama, kao što su Rusija, Švajcarska, Francuska, Holandija... koje su poznate po sniježnim padavinama, nije neophodna upotreba zimske opreme na cijeloj teritoriji.

U Švedskoj, čak, zimsku opremu moraju posjedovati samo ukoliko se primjenjuju odredbe o zimskim uslovima vožnje, a u Njemačkoj sve zavisi od vremenskih prilika.

U Francuskoj i Holandiji se preporučuje upotreba zimske opreme za vrijeme snijega i leda, ali njeno neposjedovanje nije kažnjivo. U Italiji i Češkoj obavezna je zimska oprema samo na dionicama na kojima je to propisano saobraćajnim znakom.

Zimska oprema je u regionu obavezna samo u Srbiji i Bosni i Hercegovini, dok se u Hrvatskoj koristi samo na kolovozima prekrivenim snijegom.

Vučeljić: Bolje trošak nego tragedija

Saobraćajni vještak Đorđije Vučeljić kazao je “Vijestima” da niko ne može pretpostaviti da li će pasti snijeg ili će se građanin uputiti negdje gdje pada.

“Da ne bismo kršili osnovna ljudska prava o slobodi kretanja, tako što ćemo određivati gdje neko smije, a gdje ne smije da ide, donijet je zakon jednak za sve”, kazao je Vučeljić.

On tvrdi da u pojedinim državama EU postoji grijanje ugrađeno ispod ceste, te da se zbog toga tim putevima može ići i sa ljetnjim gumama.

“Tamo se putevi polako griju, pa se snijeg i led na površinskom dijelu tope i ostaje samo voda.

Za vožnju takvom cestom nisu potrebni ni lanci ni zimske gume”, naglasio je Vučelić.

Tvrdi da je mnogo bolje da građani kupuju zimske gume, nego da se zbog njihovog neposjedovanja desi neka tragedija.

Bonus video: