DPS u Nikšiću funkcionerima ubrzano dijeli stanove

Među sedam srećnih dobitnika povoljniih kredita je visoki funkcioner DPS, sekretar za finansije, Mitar Matijašević. On ima stan od 96 kvadrata
340 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 17.11.2012. 19:58h

Lokalna DPS uprava u Nikšiću, pred mogući odlazak sa rukovodećih funkcija, dijeli stambene kredite svojim funkcionerima.

U jeku priče o formiranju lokalne vlasti u Nikšiću, ogromnom budžetskom minusu i dugovanju čak pet zarada, opštinska komisija za raspodjelu stanova odobrila je kredite za sedam funkcionera, ali ne većinskom voljom. Tako tvrde njeni članovi Zdravko Vlahović, načelnik Komunalne policije, i njegov savjetnik Zoran Šoškić.

Oni ističu da je rang-lista formirana čak dva mjeseca nakon isteka zakonskog roka i bez njihove saglasnosti, te da je to svojevoljno učino, zloupotrebljavajući pri tom službeni položaj lično predsjednik komisije i dojučerašnji odbornik DPS-a, Zdravko Filipović.

"Na posljednjoj sjednici, 12. novembra, ja sam upozorio da je zakonski rok od 90 dana za isticanje rang-liste i zaključivanje cjelokupnog postupka odavno probijen. Mi smo 31. avgusta morali okončati proceduru, u skladu sa članom 51 opštinske odluke o rješavanju stambenih pitanja opštinskih službenika i namještenika iz 2007. godine", kazao je Šoškić “Vijestima”.

“Ovo je klasično bezakonje i samovolja”: Šoškić

Vlahović ističe da je odbio da prisustvuje posljednjoj sjednici komisije, kako je tada naveo, zbog ličnih i principjelinih razloga, te da u svakom slučaju nije ni mogao potpisaiti, niti dati odobrenje za objavljivanje rang-liste.

Cijelu priču o podjeli kredita zaslužnim opštinskim funkcionerima pratile su u početku i glasine da pojedini ne treba da dobiju stambene kredite, pa je lista čas skraćivana čas produžavana

Preostali od pet članova komisije, Krsto Kovačević, koji je iz redova opozicje, nikada se, prema tvrdnjama naših sagovornika, nije ni pojavljivao na sastancima.

Na obavještenju, koje je prije tri okačeno na vrata Građanskog biroa u opštini, stojida je oglas za rang-listu objavljen 31. maja, što potvrđuje Šoškićeve tvrdnje da je zakonski rok od 90 dana probijen.

Filipović kaže da je u zapisniku konstatovao Šoškićevu prijmedbu da je zakonski rok probijen, ali ga je pravna služba uvjerila da zakon ipak nije prekršen

Cijelu priču o podjeli kredita zaslužnim opštinskim funkcionerima pratile su u početku i glasine da pojedini ne treba da dobiju stambene kredite, pa je lista čas skraćivana čas produžavana, baš kao i iznos novca u budžetu namijenjen za to.

TV Vijesti, Darko Bulatović

Među sedam srećnih dobitnika povoljniih kredita je visoki funkcioner DPS-a, sekretar sekreterijata za finansije, Mitar Matijašević. On u Nikšiću ima stan od 96 kvadrata.

Tu je i Živojin Stanišić koji živi u 95 kvadrata porodične stambene zgrade u Ulici narodne omladine, a ima i kuća u mjestu Slap. Ostali dobitnici su Milica Zorić, Rosanda Nikolić, Vera Mirković, Svetlana Nikčević i Slobodanka Roganović.

Filipović: Imali smo većinu

Predsjednik komisije Zdravko Filipović kaže da je u zapisniku konstatovao Šoškićevu prijmedbu da je zakonski rok probijen, ali ga je pravna služba uvjerila da zakon ipak nije prekršen.

Obrazloženje je da zbog godišnjih odmora članovi komisije nijesu stigli na vrijeme da okončaju postupak.

"Kada smo posljednji put pitali da li je to neka smetnja što smo probili rok, sa pravne strane iz opštine su nam kazali da nema problema i komisija se složila sa rang-listom, osim Zorana Šoškića", tvrdi Filipović.

On dodaje da su potom on i Tomašević dali pozitvno mišljenje o rang-listi i tako preglasali Šoškića, budući da je Vlahović prethodno napustio sastanak:

"Dva člana su bila za, jedan protiv i ja sam potpisao zapisnik koji inače potpisuje samo predsjednik komisije kada dobije pozitivno mišljene većine”.

Osim uvida u zapisnik koji je sačinio Fiipović, “Vijesti” od Tomaševića juče nijesu mogle dobiti odgovor da li je podržao spornu rang-listu.

Filipović dodaje da Vlahović zapravo nije želio učestvovati u radu komisije, jer, kako je kazao, “nije oslobođen kamate na dodijeljeni mu kredit za dodjelu stana od istih opštinskih organa”. Vlahović je to demantovao.

Galerija

Bonus video: