Za cipele za potrebe vojske skoro 100.000

Ministarstvo odbrane objašnjava zašto kupuje nove uniforme i ostalu opremu
0 komentar(a)
Milica Pejanović-Đurišić, Foto: Savo Prelević
Milica Pejanović-Đurišić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.11.2012. 19:09h

Ministarstvo odbrane reagovalo je na tekst pod naslovom "Vojska CG daje 250.000 za nove uniforme, a stare kupljene prije 2 godine“, objašnjavajući da će potrošiti više - 380.000 eura.

U svom regovanju su potvrdili pisanje "Vijesti" da će se za dijelove svečane i radne unifrome, kao i sportsku odjeću i insignije potrošiti oko 250.000 eura.

Potvrdili su i da su potpisani ugovori sa firmama iz Leskovca i Podgorice, koje će isporučiti nove uniforme i vojne oznake. Najavili su i da je u toku procedura potpisivanja ugovora vrijednog skoro 100.000 eura, za isporuku cipela za potrebe vojske.

"Ministarstvo odbrane je, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, kroz otvoreni postupak javne nabavke, a na osnovu vrednovanja dostavljenih ponuda od strane osam ponuđača, ugovorilo isporuku vojnih uniformi i sportske odjeće. Ugovori su potpisani za nabavku djelova za službenu i svečanu uniformu u iznosu 215.724,60 eura sa najpovoljnijim ponuđačem BIM-TEX iz Leskovca, za nabavka livenih oznaka-insignija u iznosu od 10.724,22 eura sa najpovoljnijim ponuđačem d.o.o. „Voleti“ iz Podgorice i za nabavku sportske opreme u iznosu od 19.802,25 eura sa najpovoljnijim ponuđačem BIM-TEX iz Leskovca. Za nabavku cipela za službenu uniformu, u toku je potpisivanje ugovora sa najpovoljnijim ponuđačem d.o.o. „MDY“ iz Podgorice na iznos od 98.853,3 eura", piše, između ostalog, u reagovanju.

Podsjeća se da je vrijednost ugovora za javnu nabavku radne, svečane i službene uniforme zaključenih sa sedam najpovoljnijih ponuđača u 2008. godini iznosila 1.962.662,37 eura:

"Odluke o dodjeli ugovora za svih 7 ponuđača, u skladu sa tadašnjim odredbama Zakona o javnim nabavkama, bili su objavljeni na web sajtu tadašnje Direkcije za javne nabavke (današnje Uprave za javne nabavke) a takođe, u Izvještaju o realizovanim nabavkama Ministarstva odbrane za 2008. godinu i Izvještaju o radu Ministarstva odbrane za 2008. godinu koji je usvojen na Vladi i Skupštini Crne Gore, tako da ne stoji izrečena konstatacija da Vlada nikada nije zvanično saopštila koliko su koštale nove uniforme...

Što se tiče nabavke uniformi u 2010. godini koje su navedene u tekstu, iste se odnose na nabavku djelova borbenog kompleta za pripadnike VCG u količini od 2000 komada koja je realizovana 2008. godine, a isporučena tokom 2009. godine. Borbeni komplet za pripadnike VCG, pored terenskih (maskirnih) uniformi uključivao je i nabavku balističke opreme (borbenih balističkih prsluka i šljemova), nabavku borbenih i modularnih rančeva, čizama, balističkih naočara i dr.

Vrijednost svih sedam zaključenih ugovora iznosila je 2.576.600 eura, a isporučioci navedene opreme su bili iz Hrvatske, Srbije i BiH. I za nabavku ove opreme, Ministarstvo odbrane je upoznalo javnost i nadležne kroz godišnje izvještaje o nabavkama i radu ministarstva za 2008. godinu, kao i prilikom prezentacije nabavljene opreme u kasarni u Danilovgradu nakon isporuke i prilikom proslave dana VCG", piše u regovanju MO.

Bonus video: