Glavni grad od iznajmljivanja poslovnih prostora zaradio milion eura

Najveći prihod od iznajmljivanja poslovnog prostora u Ulici Slobode grad ima od "Eurofashion" d.o.o., koje za korišćenje 223 kvadrata sa PDV-om plaća skoro 10.000 eura mjesečno
198 pregleda 1 komentar(a)
Zgrada republičkog zavoda za urbanizam i projektovanje, Foto: Arhiva "Vijesti"
Zgrada republičkog zavoda za urbanizam i projektovanje, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 16.11.2012. 17:02h

Glavni grad je do prvog novembra od zakupa 195 poslovnih prostora prihodovao 1.084.563 eura.

U Informaciji o stanju poslovnog prostora u vlasništvu Glavnog grada, navedeno je da Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice koristi i održava 209 poslovnih prostora, od kojih 14 nije izdato.

"Među neizdatim prostorima osam se nalaze u podrumu, suterenu ili su dvorišno orjentisani. Za ostale prostore smatramo da će se u narednom periodu naći zakupac" navodi se u Informaciji.

Prema cjenovniku kojim se rukovode u glavnom gradu cijena metra kvadratnog zakupa poslovnog prostora u prvoj A zoni iznosi 33, 20 eura. Najveći prihod od iznajmljivanja poslovnog prostora u Ulici Slobode grad ima od "Eurofashion" d.o.o., koje za korišćenje 223 kvadrata sa PDV-om plaća skoro 10.000 eura mjesečno.

U Informaciji je navedeno da se za kvadrat prostora u prvoj B zoni plaća 21,75 eura, prvoj C 18,50, prvoj D 14,50 eura. Kvadrat poslovnog prosotra u drugoj zoni je 10,50 eura, trećoj osam, četvrtoj, 5,50 i petoj 3,50 eura.

U odnosu na 2010. godinu, Agencija je bogatija za četiri poslovna prostora koja je dobila po osnovu privatno-javnog partnerstva, sudske pravosnažne presude i okončanja uknjižbe kod nadležnog organa.

To su, poslovni prostor u Bloku 18-19, suteren površine 90 kvadrata, prostor u Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, Normal kula -prvi sprat, površine 436 kvadrata.

U vlasništvu grada je i poslovni prostor u Ulici Novaka Miloševa od 50 i u Hercegovačkoj od 72 kvadrata. U Informaciji je navedeno da Agencija "radi bolje valorizacije poslovnih prostora i boljeg načina rješavanja pojedinih pitanja tetiranih važećom odlukom, priprema izmjenu postojeće Odluke o davanju u zakup poslovnog prostora u vlasništvu glavnog grada.

Aco Đukanović može da zida i više od 11 spratova

Obrađivač DUP-a "Novi grad 1 i 2" “A rhient ” iz Podgorice prihvatilo je predlog Republičkog zavoda za urbanizam i projektovanje (RZUP) da se na mjestu gdje se sada nalazi objekat izgradi zgrada sa preko 11 spratova.

Planom je bilo predviđeno da se na lokaciji sadašnjeg gradi zgrada od 11 spratova. Vlasnik 75 odsto akcija RZUP-a je Aco Đukanović, brat predsjednika DPS-a Mila Đukanovića.

Obrađivač plana je u obrazloženju naveo da će se spratnost objekta definisati urbanističko-arhitektonskim konkursnim rješenjem.

"Trotoar će biti širok pet metara, od glavnih saobraćajnica ga dijeli zelena površina širine dva ipo metra. Garaža može biti u više nivoa, u zavisnosti od potrebnog broja parking mjesta", navodi se u obrazloženju.

Namjena objekta je mješovita. O predlogu odluke o DUP-u "Novi grad 1 i 2" izjasniće se Skupština 29. novembra.

Bonus video: