Podgorica: Na liječenju 1.300 narkomana

Radinović je istakao da će doktori, poštujući načelo anonimnosti, pratiti opšte zdravstveno stanje narkomana
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.11.2012. 15:59h

Direktor Doma zdravlja Nebojša Kavarić saopštio je juče da se u Centru za mentalno zdravlje liječi oko 1.300 narkomana, najčešće heroinskih zavisnika.

“Od 2005. godine sprovodimo metadonski tretman opijatske zavisnosti, kao program smanjenja štete nastale upotrebom droga, kroz koji je prošlo oko 276 klijenata”, kazao je Kavarić na konferenciji za medije povodom potpisivanja Memoranduma o saradnji Doma zdravlja i ustanove za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci “Kakaricka gora“.

Kavarić je istakao da u Domu zdravlja nastoje da unaprijede zdravstvenu zaštitu osoba koje borave u specijalnim ustanovama i kojima je potreban specifičan tretman i briga.

On je najavio da će uskoro ozvaničiti saradnju i sa drugim gradskim specijalnim ustanovama.

Direktor rehabilitacionog centra Aleksandar Radinović istakao je da je, zahvaljujući dobrim odnosima sa Domom zdravlja, tokom četvorogodišnjeg rada klijentima omogućena kontinuirana primarna zdravstvena zaštita.

Sadnice uzgajali zavisnici: Dom zdravlja u Bloku 5

On je najavio da će klijentima, bez obzira na to iz kojeg su grada, od sada biti dostupan izabrani doktor.

Radinović je istakao da će doktori, poštujući načelo anonimnosti, pratiti opšte zdravstveno stanje narkomana.

“S obzirom na kompleksnost bolesti zavisnosti koja zahtijeva multidisciplinarni pristup, smatrali smo da je uz tretmane bilo neophodno obezbijediti jednostavniji put ka dijagnostičkim procedurama koje se obavljaju u Domu zdravlja. Ljekari koji će nam se pridružiti u borbi protiv zavisnosti, osim brige o zdravlju klijenata, upućivaće ih na specijalističke preglede i obezbijediti efikasne sistematske preglede u Centru za medicinu rada, koji su neophodni za ulazak u kolektivni smještaj”, rekao je Radinović.

Centar “Kakaricka gora” poklonio je juče Domu zdravlja slike čiji su autori bivši klijenti, a u dvorištima ambulanti u Bloku 5, na Koniku i u centru posađene su sadnice ukrasnog bilja koje su uzgajali zavisnici.

Galerija

Bonus video: