Zločin prema građanima: Ulcinj četvrti dan bez vode

Elektroprivreda je prije nekoliko dana isključila struju upravnoj zgradi Vodovoda i većini izvorišta osim u Salču i Midama
71 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.11.2012. 14:55h

Većina mještana Ulcinja, seoskih i prigradskih naselja, nije dobilo vodu, a potpuno je neizvjesno kada će se to dogoditi, imajući u vidu jalove i više nego mučne pregovore između Elektroprivrede sa jedne i Vodovoda i Opštine sa druge strane, radi izmirenja duga od 210.000 eura, zbog čega je već četvrti dan isključena struja upravnoj zgradi i većini pumpi na izvorištima.

Tako su mještani postali taoci tragične poslovne politike, koja im u 21. vijeku uskraćuje pravo na normalan život.

“Ovo je zločin”, kazao je “Vijestima” jedan mještanin Pristana, koji već treći dan u svom domu nema vode, iako Vodovodu i Distribuciji ne duguje ni cent.

“Pokušavam da razumijem, ali ne ide. Plaćam redovno sve račune i odjednom ostanem bez vode nekoliko dana zato što "Vodovod" duguje Distribuciji. U svakoj normalnoj zemlji država bi morala nadoknaditi štetu nedužnim građanima. A ko je u cijelom njihovom začaranom krugu kriv, to me ne zanima”, kazao je on.

Mještani Ulcinja vidno nervozni i uzrujani: Juče u blizini zgrade Opštine

Elektroprivreda je prije nekoliko dana isključila struju upravnoj zgradi Vodovoda i većini izvorišta osim u Salču i Midama. Zbog toga danas više od dvije trećine grada i okoline nema vodu, a neki od njih već i četiri dana.

Pojedine škole prijete zatvaranjem zbog nehigijenskih uslova, a stare gradske česme koje ne presušuju preplavljene su gomilama plastičnih boca. Mještani su vidno nervozni i uzrujani.

“Ovo nema smisla. Šta smo im mi kivi ako oni duguju jedni drugima”, kazala je jedna mještanka iz Meteriza, koja je punila vodu na česmi kod restorana “Palma".

Bez vode su juče bili mjesta Pinješ, Meterizi, Pristan, Bijela Gora... U seoskom i prigradskom okrugu vode ima tek oko 40 odsto stanovništva, prije svega zahvaljujući izvorištu u Midama i Salču koji nijesu isključeni sa elektromreže.

Direktor Vodovoda Fatmir Đeka nije odgovarao na pozive, dok je predsjednik Opštine Nazif Cungu juče tokom sastanka izrazio uvjerenje da će situacija biti prevaziđena.

“Sve su to dugovi koji datiraju iz ranijeg perioda. Struju su isključili i Centru za kulturu, koji račune nije plaćao već tri-četiri godine”, kazao je Cungu, navodeći da je Opština prema svim javnim preduzećima od prethodnih vlasti naslijedila velike dugove.

Uprkos svemu što se dešava građanima, jedino ruke mogu zadovoljno da trljaju trgovci, koji ovih dana prodaju mnogo veće količine obične pijaće vode nego prethodnih.

Sve u svemu, pregovori bez dogovora su novi modni krik jedne od najmlađih demokratija na svijetu. Nakon što Nikšićani uzalud očekuju spasenje grada, Ulcinjani u dramatičnim okolnostima i bez vode sve više shvataju da se neko sprda sa njihovim životima.

Slična situacija i u Herceg Novom

Isključenje struje i nedavna blokada računa prijete da ugroze rad hercegnovskog JP “Vodovod i kanalizacija”. Struju za objekat u kome su smještene službe, preduzeće je pozajmilo od komšija i to samo za rasvjetu i rad kompjutera, dok grijanje ne mogu da uključe.

Ne radi ni radionica u Zelenici u kojoj remontuju pumpe i ostalo neophodno za normalno funkcionisanje preduzeća.

Duguju oko 1,25 miliona eura: Vodovod u Herceg Novom

Sada struje ima samo za pumpe u stanicama Mojdež, Opačica i Kanli kula. Dug za struju datira od prije dvije godine, kada je račun “Vodovoda ” bio blokiran devet mjeseci zbog prinudne naplate duga prema Konavoskom komunalnom preduzeću od 1,9 miliona eura za transport vode preko susjedne Hrvatske.

Uvođenjem novih tehnologija, među kojima i očitavanja utrošene vode i popravkama na mreži, Šabanović vjeruje da će se postići uštede

Direktor “Vodovoda ” Zoran Šabanović kazao je da njihove mjesečne obaveze, redovni računi i rata za dug prema Elektroprivredi mjesečno iznose između 50 i 60 hiljada eura.

Prije dva dana skinuta je i blokada računa “Vodovoda” koja je sprovedena na zahtjev Uprave prihoda zbog neplaćenih poreskih obaveza i doprinosa za zaposlene za osam mjeseci prethodne godine. Iako su reprogram tog duga od 640.000 eura tražili još 25. oktobra, račun im je blokiran.

Ukupan dug “Vodovoda” je oko 1,250 miliona eura. Na drugoj strani, “Vodovodu” za utrošenu vodu pravni subjekti duguju oko 1,5 miliona eura, a domaćinstva oko 900.000 eura.

Zbog duga od 200.000 eura “Vodovod” je tužio Vojsku Crne Gore, ali i pekaru “Aleksandrija”, kompaniju “Vektra Boka”, koja duguje 383.000 eura, i još neke firme, kao i jedan broj domaćinstava.

Zoran Šabanović

"Kada bi sa državom uspjeli da poravnamo dugovanja koja prema našem preduzeću iznose oko 300.000 eura sa našim dugom od 640.000 za poreze i doprinose na plate, mislim da bismo mogli mnogo lakše i uspješnije da funkcionišemo“, istakao je Šabanović.

Procenat naplate za utrošenu vodu, od čega se i finansira rad preduzeća, iznosi oko 65 odsto. U zemljama EU taj procenat je preko 90 odsto.

Uvođenjem novih tehnologija, među kojima i očitavanja utrošene vode i popravkama na mreži, Šabanović vjeruje da će se postići uštede i samim tim i efikasnije poslovanje.

U hercegnovskom JP “Vodovod i kanalizacija” zaposleno je 145 ljudi, što je oko 30 odsto više nego što je potrebno. Prosječna plata je 450 eura, a posljednja zarada isplaćena im je za avgust.

Cjenkanje preko leđa Ulcinjana

“Vijestima” je ranije iz Elektroprivrede saopšteno da Vodovod nije poštovao reprogram duga, odnosno dinamiku izmirivanja rata. Za novi reprogram, kako saznaju “Vijesti”, praksa je da dužnik prvo mora da uplati 30 odsto duga, što je u slučaju ulcinjskog Vodovoda oko 63.000 eura.

Upravo to je, kako saznaju “Vijesti”, razlog zbog čega se Ulcinjani brutalno kažnjavaju već četiri dana.

“Umjesto 63.000 eura, uz razumijevanje za svu novonastalu situaciju i posljedice, ponudili smo ’Vodovodu’ i Opštini da uplate prvu ratu - pola od tog iznosa, ali oni ni na to ne pristaju”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz Elektroprivrede, koji je tražio anonimnost.

Galerija

Bonus video: