Bošković najavio iznošenje prljavog veša DPS-a

Punomoćnik Opštine Tivat Slađana Obradović nije imala primjedbi da novinar „Vijesti“ prisustvuje ročištu
7 komentar(a)
Krsto Bošković, Foto: Siniša Luković
Krsto Bošković, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 16.11.2012. 13:16h

Pred sutkinjom Osnovnog suda u Kotoru Narcisom Majom Nurković, održavanjem pripremnog ročišta, prekjuče je počela parnica koju je protiv Opštine Tivat pokrenuo potpredsjednik tivatske Opštine i lider SDP Tivta Krsto Bošković.

On smatra da je oštećen jer mu je na konkursu za raspodjelu 80 hiljada eura, koliko je Opština Tivat lani izdvojila za „riješavanje stambenih potreba lica koja bira ili imenuje SO i predsjednik Opštine i drugih lica čiji je rad od posebnog interesa za Opštinu“, pripalo 16.359 eura.

U tužbi koju je krajem februara podnio protiv SO Tivat, Bošković traži poništenje takve odluke komisije za raspodjelu tog novca, kao i da se tužena strana obaveže da mu isplati 28 hiljada eura, koliko mu je bilo opredijeljeno prvobitnim aktom komisije, te da Opština Tivat plati troškove sudskog postupka.

Punomoćnik Opštine Tivat Slađana Obradović nije imala primjedbi da novinar „Vijesti“ prisustvuje ročištu.

Vidno nervozan, Bošković je izrazio rezervu prema prisustvu medija istakavši da „nije tačno da sam ja tužio Opštinu nego komisiju, to što je ovaj novinar do sada o meni napisao je netačno i povrijedilo je i mene i moju porodicu koja je zbog tih tekstova imala niz neprijatnosti“.

Takav stav o „Vijestima“ nije ga spriječio da nekoliko minuta kasnije, kao dokaz navodne opravdanosti svojih tvrdnji da je zakinut prilikom dodjele opštinskog kredita pod izuzetno povlašćenim uslovima, izvadi upravo „Vijesti“ i sudiji pokaže tekst o tome da je prosječna cijena kvadrata stana u Porto Montenegru osam hiljada eura.

„Na samo 100 metara od mog stana u Istarskoj 7 gdje živim, lani su stanovi cijenjeni oko 3,5 hiljada eura po kvadratu. Meni je, međutim, netačnom primjenom odredbi člana 27 opštinske odluke o načinu rješavanja stambenih pitanja potreba lica koja bira ili imenuje SO i predsjednik Opštine i drugih lica čiji je rad od posebnog interesa za Opštinu obračunato da kvadrat stana u novogradnji u Tivtu vrijedi samo 1.230 eura“, kazao je Bošković.

On je kazao da je komisija prije raspodjele sredstava trebalo da angažuje stručnu komisiju koja bi odredila vrijednost kvadrata stana u Tivtu. Sutkinja je Boškovića u više navrata opominjala zbog toga što nije poštovao disciplinske norme parničnog postupka. Nurković je prihvatila da u nastavku postupka izvede sve pisane dokaze koje je Bošković predložio, ali je i potpredsjedniku Opštine Tivat sugerisala da angažuje advokata, a ne da sam sebe zastupa, što je juče bio slučaj. Obradović je odbacila sve tvrdnje Boškovića kao „paušalne“, prihvatila sprovođenje svih dokaza koje je on predložio i naglasila da će upravo oni potvrditi ispravnost rada komisije koja je, po njoj, donijela zakonitu odluku jer je dobila traženi podatak od MONSTAT-a po kojem prosječna vrijednost novog stana u Crnoj Gori iznosi 1.230 eura.

Sud je prihvatio predlog Boškovića da u roku od 15 dana dostavi dokumentaciju koja, kako je potpredsjednik tivatske Opštine kazao, „pokazuje da od pet dodijeljenih stambenih kredita četiri nemaju uporište u zakonu“. „Komisija je, recimo, treći put dodijelila kredit osobi koja je već dva puta na sličan način dobijala kredite od Opštine, a neki su dobili kredit za prenamjenu prostora, iako imaju dva stana, i to jedan suprugov, a drugi dobijen od Opštine.

To ću vam takođe dostaviti da i te materijale imate u uvid prilikom donošenja odluke u ovom postupku“, obećao je Bošković aludirajući u svom izlaganju na predsjednika tivatske Skupštine i predsjednika OO DSP Tivta Ivana Novosela i sekretara za društvene djelatnosti Opštine Tivat Bosiljku Radonjić koji su takođe dobili kredite u raspodjeli na koju se Bošković požalio sudu.

Sutkinja Nurković je novo ročište zakazala za 28. decembar kada će kao svjedoke saslušati Boškovića i predsjednika komisije za raspodjelu sredstava, a za rješavanjee stambenih pitanja funkcionera Opštine Tivat Miletu Rabrenovića (DPS).

Na suđenje službenim autom

Iako je u sudskom sporu sa Opštinom u kojoj je više od deset godina u fotelji potpredsjednika, Bošković je na sudsko ročište u Kotor došao službenim automobilom Opštine Tivat „toyota RAV 4“ (TV AF 430).

Po imovinskom kartonu, Bošković u privatnoj svojini posjeduje džip „ford kuga“ iz 2011, vrijedan oko 30 hiljada eura.

Bonus video: