Desir: Nije slučajno što populisti napadaju nezavisne medije

"Ubistvo novinara je napad i zločin protiv cijelog društva", kazao je Dezir
83 pregleda 2 komentar(a)
Harlem Desir, posjeta Oliveri Lakić, Foto: Filip Roganović
Harlem Desir, posjeta Oliveri Lakić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 15.06.2018. 18:24h

Demokratija nijesu samo izbori. Nema jakih demokratija bez slobodnih medija, kao što nema demokratije bez vladavine prava i nezavisnog sudstva. To je vitalni test i nije slučajno što populisti napadaju nezavisne medije, kazao Harlem Desir, predstavnik OEBS-a za slobodu medija na konferenciji “Održavanje slobode izražavanja, uključujući slobodnu medija u EU i šire" koju su u Pragu organizovali Evropski parlament i Češki parlament.

"Slobodni mediji su prepreka njihovim planovima. Slobodni medij je institucija demokratije", kazao je Desir i dodao: "Za razliku od vlade, parlamenta ili sudstva, mediji nijesu državna institucija. nemaju policiju i vojsku. Nemaju nijednu orgaizaciju, već samo hiljade individualaca i hiljade nezavisnih medija."

On je naglasio da je odgovornost država i vlada jda štite novinare, "ne zbog toga što vole ono što pišu, već zato što su nezavisni i u demokratiji igraju nezamljenjivu ulogu".

"Istage, pitanje novinara - bilo da ih volite ili ne - mogu biti ključ za cijelo društvo. Ubistvo novinara je napad i zločin protiv cijelog društva", kazao je Desir.

Dodao je da je priroda medija da budu različiti, "da kritikuju one na vlasti i čak druge institucije, da preispituju, istražuju, proučavaju".

Desir se u svom govoru dotakao i napada na novinare, a pomenuo je i ranjavanje novinarke "Vijesti" Olivere Lakić, koja je 8. maja ove godine napadnuta ispred svoje zgrade u Podgorici.

"Nju su i ranije napadali i prijetili joj. Napadači nijesu pronađeni, baš kao i u mnogim drugim slučajevima napada na novinare na Zapadnom Balkanu, uključujući Slavka Ćuruvije 1999, Milana Pantića 2001. i Duška Jovanovića 2004. godine", kazao je predstavnik OEBS-a.

Bonus video: