Vojska CG daje 250.000 za nove uniforme, a stare kupljene prije 2 godine

Stare uniforme kupljene u Leskovcu navodno nisu dovoljno kvalitetne, pa je ovog puta posao povjeren konzorcijumu hrvatskih kompanija
284 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.11.2012. 04:28h

Iako je od 2006. godine dva puta crnogorska Vojska dobila potpuno nove komplete unifromi, Ministarstavo odbrane ponovo planira da potroši skoro 250.000 eura za nabavku djelova za službenu i svečanu uniformu, kao i sportsku odjeću. Pored toga, taj Vladin resor potrošiće i više od 10.000 eura za nove insignije, odnosno livene oznake koje pripadnici vojske nose na uniformama.

Vojska je nezavisnost Crne Gore, odnosno formiranje samostalnih oružanih snaga, dočekala u starim uniformama nabavljenim još za vrijeme Vojske Jugoslavije. Bile su u upotrebi do 2008. godine, kada su na proslavi drugog Dana vojske, 7.oktobra, prvi put predstavljene kompletno nove unifrome koje je za crnogorske oružane izradila firma iz Šapca.

Prve uniforme su od firme iz Šapca za nepoznatu cijenu kupljene 2008. godine, a već početkom 2010. Ministarstvo odbrane je najavilo da kupuje nove jer se navodno prve nijesu pokazale dovoljno kvalitetnim. Ovog puta posao je bio povjeren konzorcijumu hrvatskih kompanija, što je tada plaćeno više od 1,2 miliona eura

Nijesu prošle ni dvije godine, kada je početkom 2010. godine Ministarstvo odbrane najavilo da kupuje nove uniforme za crnogorsku vojsku. Navodno se prve nijesu pokazale dovoljno kvalitetnim, pa je ovog puta posao povjeren konzorcijumu hrvatskih kompanija. “Kroko” je za potrebe Vojske Crne Gore izradio 2.000 kompleta novih uniformi, ruksaka, borbenih kaciga sa navlakama i balističkih naočara, kao i komplet uniformu za jedinice u Avganistanu. Ministarstvo odbrane je za to izdvojilo više od 1,2 miliona eura.

Od tada u više navrata potrošeno na desetine hiljada eura za novu ronilačku opremu, dodatne opreme za pilote i planinske jedinice.

Sada Ministarstvo odbrane ponovo kupuje “djelove za službenu i svečanu uniformu” u vrijednosti od 215.724 eura, i to od firma Bim-Tex iz Leskovca. Prema informacijama “Vijesti”, nedavno je potpisan ugovor o isporuci kojim firma iz Srbije garantuje “kavlitet izrade i postojanost materijala” koji će biti korišćeni za izradu uniformi.

Sa istom kompanijom iz Leskovca, Ministarstvo odbrane je sklopilo ugovor o isporuci sportske odjeće za pripadnike VCG, koja će koštati oko 20.000 eura.

Prema informacijama “Vijesti”, crnogorska kompanija “Voleti” dobila je posao isporuke livenih oznaka - insignija, u vrijednosti od skoro 11.000 eura, ali je dužna da garatuje “kvalitet izrade” odnosno da će ugrađeni materijali obezbijediti “preciznost, pouzdanost i postojanost tokom njihove upotrebe u roku od 24 mjeseca od isporuke”.

Galerija

Bonus video: