Zemljotres pronalazi i najmanje slabosti građevine

Profesor Građevinskog fakulteta u Podgorici Srđan Janković upozorava da se prilikom gradnje stanova mora imati na umu sezimičnost prostora na kojem živimo
173 pregleda 0 komentar(a)
Budva, gradilište, nekretnine, Foto: Vuk Lajović
Budva, gradilište, nekretnine, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 15.11.2012. 16:18h

Iako su važeći propisi projektovanja u Crnoj Gori stari preko tri decenije i poodavno su zreli za osavremenjavanje, ako se prilikom projektovanje i gradnje kuća i zgrada budu poštovali neće biti velikih opasnosti od zemljotresa i neće biti drastično ugroženi ljudski životi.

Svakako ne postoji potpuno sigurna zgrada, ali postoje one koje nude veoma veliku sigurnost za ljudski život, što jeste prioritet pri projektovanju, kazao je za “Vijesti” dr Srđan Janković, profesor na podgoričkom Građevinskom fakultetu.

Janković, koji je stručnjak za zemljotresno inženjerstvo, kaže da zemljotresi koji se posljednih dana dešavaju u Crnoj Gori imaju i svoju dobru stranu: “Prvo zato što se na taj način bez ozbiljnih materijalnih šteta i, što je još bitnije, bez opasnosti za ljudske živote, prazni energija koja se stalno akumulira u napregnutim stijenskim masama ispod nas. I što bude više ovakvih zemljotresa, biće manje poguban i razoran jaki zemljotres koji će se sigurno desiti”.

Zemljotres otkriva propuste u gradnji

On napominje da je druga dobra strana ovih zemljotresa to što nas relativno bezbolno podsjećaju da živimo na seizmički aktivnom tlu i da to moramo imati na umu i pojedinačno i kao društvo: “Moramo živjeti sa tom realnošću i imati je na umu posebno kada gradimo objekte za stanovanje jer od toga prevenstveno zavisi razornost svih budućih, posebno jakih zemljotresa”.

Analizirali bi kako se rade zgrade tek kad bi udario jači zemljotres >>>

"Dočekajmo treći udar zajedno" >>>

Seizmički rizik, na svim trusnim područjima, svakim danom raste zato što je na istom prostoru sve više objekata i ljudi.

U tolikom broju podignutih zgrada pretpostaviti je da ima i onih koje nijesu projektovane i urađene kako treba, iako postoji višestruka kontrola. Ipak u Crnoj Gori se prema mojim infromacijama i projektuje i gradi uglavnom kvalitetno

On smatra da se u Crnoj Gori uglavnom kvaliteno projektuje i gradi.

"U tolikom broju podignutih zgrada pretpostaviti je da ima i onih koje nijesu projektovane i urađene kako treba, iako postoji višestruka kontrola. Ipak u Crnoj Gori se prema mojim infromacijama i projektuje i gradi uglavnom kvalitetno. To nikako ne znači da je to dovoljno i na tome treba raditi svaki dan. Svakako da će u evropskoj priči posebno poglavlje biti i priča o prihvatanju novih standarda gradnje, koji su vrlo zahtjevni”, objašnjava Janković.

Neću prvi bježati iz moje zgrade

Profesor Janković kaže da i pored svih objašnjenja stručnjaka da kvalitena gradnja osigurava relativno miran san razumije zabrinutost građana i to što u otključanim stanovima spavaju na jedno oko, osluškujući neprijatan huk zemljotresa.

Ipak on nije kao većina njegovih sugrađana prethodne dvije noći izlazio napolje kada su zvonili prozori i čaše u vitrinama.

“Bilo bi sramota da prvi istrčim iz zgrade čiju sam konstrukciju projektovao. To bi bilo kao da kapetan prvi napusti brod”, kaže, uz osmijeh, profesor Janković.

Bonus video: