Marković u Londonu najavio: Spremamo prvu gej paradu

"Naša politika je jasna: u Crnoj Gori niko ne smije da živi u strahu i bude nevidljiv", kazao je Marković u Londonu
24 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.11.2012. 11:50h

Potpredsjednik Vlade Duško Marković kazao je u utorak u Londonu da Crna Gora stvara pretpostavke za organizovanje prve parade ponosa.

Portal gaystarnews.com, koji je specijalizovan za pripadnike LGBT populacije, objavio je juče da je Marković na konferenciji posvećenoj pravima LGBT osoba najavio paradu ponosa.

Ta informacija nije bila sadržana u saopštenju iz Markovićevog kabineta prekjuče, da bi onda juče njegov kabinet objavio cijeli Markovićev govor.

“Naša vlada će najbolje doprinijeti unapređenju prava LGBT osoba u Crnoj Gori, kako kroz kampanje u javnosti o štetnosti homofobije, tako i kroz obuku službenika u nadležnim organima, naročito policiji i tužilaštvu, o zaštiti prava ovih osoba. Jer, naša politika je jasna: u Crnoj Gori niko ne smije da živi u strahu i bude nevidljiv. U tom cilju, Vlada će u ovoj godini usvojiti Strategiju borbe protiv homofobije, a biće iniciran i projekat poboljšanja pravnog položaja homoseksualnih parova u društvu. Takođe, stvaramo pretpostavke za organizovanje prve parade ponosa u Crnoj Gori”, rekao je, između ostalog, Marković.

“Nećemo biti neskromni ako ovom prilikom izrazimo nadu da će i Podgorica jednog dana biti vaš domaćin. Vjerujemo da će to biti vrijeme kada u Crnoj Gori neće više biti diskutovano o osnovnim pravima LGBT osoba i njihovoj vidljivosti, već o njihovom zapošljavanju i potencijalima u finansijama, menadžmentu, ekonomiji… Vrijeme, u kojem će i tradicija i savremeni tokovi, i nacionalna kultura i globalni trendovi – biti u kreativnom suživotu”, kazao je Marković.

Bonus video: