MANS: Vladini podaci više tajni, nego dostupni

EK navodi da se očekivalo proširenje opsega pristupa informacijama, ali da se otišlo u drugu krajnost
82 pregleda 1 komentar(a)
zapisnik, Vlada, Foto: MANS
zapisnik, Vlada, Foto: MANS
Ažurirano: 15.06.2018. 16:13h

Iako je i Evropska komisija u Izvještaju o napretku ocijenila zabrinjavajućom činjenicu da Vlada dio informacija označava tajnim, ta praksa se ne mijenja. Kabinet Duška Markovića nastavlja sa praksom da su materijali sa pojedinih tačaka sa sjednica Vlade tajni, kao i audio snimci.

Na to upozorava i MANS, koji je prije dva dana tražio da se počne raditi na izmjenama Zakona o slobodnom pristupu informacijama, dok je ekspertkinja EU za tu oblast Helen Darbišir u analizi za tu NVO utvrdila da je crnogorski zakon suprotan evropskim standardima. Kao problematično ona je navela i što se drugim zakonom, u ovom slučaju o tajnosti podataka, blokira promjena zakona o SPI.

MANS je pokrenuo više upravnih sporova zbog odbijanja Vlade da im dostavi tonske zapise sa sjednice i selektivnog dostavljanja zapisnika. Koordinatorka za medije Snežana Bajčeta rekla je da “skrivanje zapisnika sjednica od javnosti pokazuje da Vlada ne obezbjeđuje ni minimum transparentnosti kada je u pitanju rad najvišeg organa izvršne vlasti”.

“To ne isključuje mogućnost da se na takvim sjednicama donose i važne odluke o kojima javnost nema nikakva saznanja.

To je u suprotnosti sa obavezama koje je Vlada preuzela u okviru Partnerstva otvorenih vlada i predmet je kritike EK, koja u svojim izvještajima kontinuirano upozorava da se ukupna transparentnost državnih institucija mora povećati.

Najzad, sa stanovišta prava javnosti da zna, ovo je eklatantan primjer ne samo kršenja prava, već i potpunog obesmišljavanja principa transparentnosti. Imajući u vidu niz krajnje spornih tačaka postojećeg Zakona o slobodnom pristupu informacijama, zahvaljujući kojima se ovakvo postupanje institucija može i pravno utemeljiti, nema dileme da je hitno potrebno izmijeniti postojeći”, rekla je ona za “Vijesti”.

MANS je dostavio “Vijestima” jedno od rješenja vladinog Generalnog sekretarijata, gdje su recimo sa sjednice 21. decembra od 82 tačke dnevnog reda izbrisane 27.

Zakon o SPI je promijenjen prošle godine, kada su tajnom proglašeni poreski i mnogi drugi podaci, kao i svi koje državni organ označi stepenom tajnosti, a što postaje svakodnevna praksa.

MANS i Društvo profesionalnih novinara su zatražili ocijenu ustavnosti dijela odredaba zakona, ali se Ustavni sud još nije izjasnio.

EK u Izvještaju o napretku navodi se da se očekivalo da se proširi opseg pristupa informacijama, ali da se većina njih klasifikuje kao tajne i isključuje iz opsega zakona, što je za EK zabrinjavajuće.

Bonus video: