Čobeljić: Vojnici su građani drugog reda

Posebno zabrinjava stav Ustavnog suda Crne Gore, smatra on, da zaposlene u VCG ne sljeduje to, osnovno, opšteprihvaćeno i priznato pravo širom svijeta
0 komentar(a)
Nenad Čobeljić, Foto: Savo Prelević
Nenad Čobeljić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.11.2012. 14:18h

Zaposleni u Vojsci Crne Gore su građani drugog reda, poniženi svojim materijalnim i socijalnim položajem, a prije svega odnosom nadležnih institucija, poručio je juče potpukovnik Nenad Čobeljić, predsjednik Sindikalne organizacije Vojske (SOVCG).

U izjavi povodom 14. novembra, Dana akcije i solidarnosti, Čobeljić je ocijenio da je zabrinjavajuća i poražavajuća činjenica da su zaposleni u VCG obespravljeni u odnosu na ostale građane “tako što su im oduzeta mnoga prava, a prije svih pravo na nadoknadu po osnovu prekovremenog rada, rada noću i rada neradnim danima i praznicima, kao i pravo na ograničeno radno vrijeme".

Zaključak SOVCG je da su zaposleni u VCG značajno obespravljeni i da se odnos prema njihovim pravima može porediti jedino sa "vazalnim odnosom karakterističnim za feudalno društvo". Upozoravaju da je materijalni i pravni položaj vojnika po ugovoru i civilnih lica više nego zabrinjavajući.

"Usudiću se da kažem robovski, i tražimo hitno reagovanje nadležnih državnih institucija u zaštiti tih kategorija zaposlenih u VCG, odnosno minimuma njihovog ličnog i materijalnog dostojanstva", poručio je Čobeljić.

Posebno zabrinjava stav Ustavnog suda Crne Gore, smatra on, da zaposlene u VCG ne sljeduje to, osnovno, opšteprihvaćeno i priznato pravo širom svijeta.

"Suprotstavljanje nezakonitim postupcima zaposlene u VCG dovodi u situaciju da su neprekidno na listi čekanja za ostvarivanje drugih prava, kao na primjer usavršavanja u službi, učešća u misijama i slično", kazao je Čobeljić.

Bonus video: