u 2012. UŠLO ih 217

Agenti u CG dolaze samo kao obezbjeđenje stranih štićenih ličnosti

Strani bezbjednjaci crnogorskim vlastima moraju obezbijediti i precizne podatke o poluautomatskom ili repetirajućem kratkocijevnom oružju koje se unosi, nosi i iznosi
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.02.2019. 22:42h

Pripadnici stranih bezbjednosnih službi u Crnu Goru dolaze isključivo kao obezbjeđenje stranih štićenih ličnosti, i u tom svojstvu njih 217 je ušlo u zemlju od januara ove godine do danas. Sudeći po odgovorima koje je “Vijestima” dostavila Uprava policije, “posjeta” drugih pripadnika stranih službi Crnoj Gori nije bilo.

O tome koje su sve strane službe slale svoje bezbjednjake u Crnu Goru, kojim poslom i koliko su boravili, policija ne odgovara. Ko se brine o "gostima", njihovom boravku, kretanju i poslovima koje obavljaju dok su na crnogorskom tlu i na koji način, iz policije takođe ne saopštavaju.

Ipak, propisi koje je nedavno donijela Vlada upravo govore da bi država morala da vodi strogu evidenciju o ulasku stranih bezbjednjaka. Prema pravilniku o načinu izdavanja odobrenja za strane agente, koji je 3. oktobra ove godine donio i potpisao ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović, policija bi trebalo da za "gosta" ima podatke od matičnog broja preko službe koja ga šalje sve do podatka o kalibru oružja koje nosi i broja metaka koje je sa sobom donio.

Zakon ne tretira kako se prate

U Upravi policije kažu da ulazak u Crnu Goru pripadnici stranih službi obezbjeđuju tako što prethodno podnesu zahtjev za izdavanje odobrenja. Pravilnikom se propisuje obrazac i način izdavanje odobrenja za ulazak u Crnu Goru svim stranim bezbjednjacima u uniformi "sa službenim oružjem i vozilom koje je označeno njihovim oznakama". Odobrenje, piše pravilnik, trebalo bi da sadrži podatake o pripadniku strane službe bezbjednosti kome se odobrava ulazak, odnosno tranzit, ime i prezime, datum i mjesto rođenja, državljanstvo, vrsta, broj, datum, mjesto izdavanja i vrijeme važenja putne isprave. Zatim podatake o službi bezbjednosti koji podrazumijevaju matičnu državu, međunarodne organizacije ili institucije i službe bezbjednosti, datum ulaska u Crnu Goru i naziv graničnog prelaza, odnosno periodu tranzita.

Strani bezbjednjaci crnogorskim vlastima moraju obezbijediti i precizne podatke o poluautomatskom ili repetirajućem kratkocijevnom oružju koje se unosi, nosi i iznosi iz Crne Gore sa podacima o marki, modelu, kalibaru, fabričkom broju, broj komada municije, mjestu i datumu izdavanja.

“Obavještajci stranih tajnih službi koji neposredno obezbjeđuju visoke predstavnike drugih država ili međunarodnih organizacija, prilikom posjeta Crnoj Gori, mogu nositi službeno vatreno oružje i municiju, uz prethodnu usmenu saglasnost policije", stoji u Zakonu o graničnoj kontroli.

Kako se prate i zbrinjavaju strani obavještajci koji dolaze nenajavljeni, noružani, ali u civilnim odijelima, Crna Gora, poput mnogih država u svijetu, očigledno ne tretira zakonima već Agencijom za nacionalnu bezbjednost.

Stranim vojnicima ne treba odobrenje policije

Pripadnici stranih vojski u Crnu Goru mogu ući, ali i boraviti bez dozvole crnogorske policije.

Prema zakonu, uniformisan i naoružan pripadnik stranih službi bezbjednosti može da uđe u Crnu Goru i bez pisanog odobrenja policije ako dolazi ili prolazi crnogorsku teritoriju kao član oružanih snaga u cilju izvođenja vježbi, obuke i učestvovanja u mirovnim i humanitarnim aktivnostima.

Taj dio, prema Zakonu o graničnoj kontroli, uređuje se posebnim zakonima i spada u oblast vojnih i odbrambenih pitanja.