Mlada divokoza spašena iz jame na Durmitoru (video)

"Kako joj srce brzo kuca", govorili su dvojica iz jame onima koji su gore spremno čekali da počnu sa izvlačenjem
124 pregleda 19 komentar(a)
Ažurirano: 12.11.2012. 10:52h

Životna drama mlade divokoze, u Durmitoru, srećno je okončana u subotu zahvaljujući humanoj akciji ljudi.

Mladunče plahe životnje, u potrazi za hranom po Durmitoru, ušlo je u jamu u Miloševom toku na Šljemenu i tu ostalo. Okomite litice nijesu mu dozvoljavale povratak na svjetlost dana.

Srećom po nju, u unutrašnjost jame zavirili su oko deset časova Pivljani Dragan Bakrač i Milivoje Kecojević, koji su planinarili tim prostorom, i primijetili mladunče. Njihovo blizina dodatno je uplašila pa nagonski spas potražila u jednom od škripova pećine duboke oko 15 metara.

Vidjeli su dvojica istinskih ljubitelja prirode da joj sami ne mogu pomoći. Telefonom su pozvali nadležne u NP "Durmitor" i odmah su tamo krenula trojica lovočuvara. Jole Šarović, Krsto Andesilić i Radovan Kasalica ponijeli su planinarsku užad. Uz put im se pridružio čonanin Stefan Stijepović. Dječački znatiželjan i spreman da pomogne, ostavio je svoj buljuk ovaca i uputio se u humanu misiju.

Čim su stigli jedno od užadi su vezali oko kamena i tako se se spustili u jamu a drugo za spas divokoze dobacili. Uplašeno ih je dočekala i branila se da je ne vežu.

"Kako joj srce brzo kuca", govorili su dvojica iz jame onima koji su gore spremno čekali da počnu sa izvlačenjem.

Pažljivo preko oštrog kamenja, brže preko sniježnih naslaga.. Divokoza se našla u njihovim zagrljajima i postala foto model jer je svako od njih poželio gotografiju.

Vijest o akciji spasioci su telefonima brzo prenijeli prijateljima. Kad je napokon oslobođena, hitro je odskakutala preko Šljemena. Oni joj poželješe srećan put, a dvojica Pivljana na rastanku rekoše da su spasili tri života. Pri tom su mislili na aktuelni period parenja i dvoje mladunčadi koje će njihova ljubimica narednog proljeća donijeti na svijet.

Galerija

Bonus video: