Danilovgrađani nemaju više gdje da se sahranjuju

U danilovgradskoj opštini ima dvadeset seoskih grobalja, a trenutno slobodnih mjesta za ukop, ima samo u mjestima koja su najudaljenija od samog grada
294 pregleda 0 komentar(a)
groblje Danilovgrad, Foto: Jelena Jovanović
groblje Danilovgrad, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 13.11.2012. 03:52h

Na gradskom groblju u Danilovgradu već duže nema slobodnih grobnih mjesta, a godinama unazad iz nekadašnjeg Javnog komunalnog preduzeća tražili su od Opštine da im obezbijedi plac za novo groblje.

Nakon podjele nekadašnjeg JKP na dva preduzeća održavanje groblja u Danilovgradu pripalo je JP "Komunalno".

Zdravko Simonović, direktor "Komunalnog", tvrdi da posljednjih godina nije bilo ozbiljnijih rekonstrukcija grobnica, odnosno dograđivanja spratova, i da su dozvolili tek nekoliko intervencija.

Problem nestašice grobnih mjesta u početku je rješavan izdavanjem odobrenja za nadogradnju porodičnih grobova. Kako su i te mogućnosti iscrpljene, iz JP "Komunalno" pokrenuli inicijativu kod nadležnih za određivanje nove lokacije gradskog groblja.

Gradsko groblje kod Svete Tekle prostire se na 11.512 kvadratnih metara i na njemu je trenutno oko 1.000 grobnica. Neke su stare i više od 200 godina, a za one stare 300 se ne zna kome pripadaju.

Godišnja naknada za održavanje grobnica je od deset do 15 eura, ali Danilovgrađanima je, izgleda, i ta cijena visoka. To dokazuje i akcija Javnog komunalnog preduzeća za formiranje grobnog katastra prije dvije godine, na koju su odazvao izuzetno mali broj građana.

Predsjednik odbora za održavanje mjesnog groblja Ždrebaonik Zdravko Bogetić istakao je da je seosko groblje, koje je jedno od većih u opštini, prebukirano. Osim što nema grobnih mjesta, kako je rekao, imaju problem i sa kapelom.

“Kapela je trebalo da bude izgrađena uz manastir Ždrebaonik. Međutim, to je opštinsko zemljište i potrebna je saglasnost Opštine i države. Još u julu smo Ministarstvu finansija poslali zahtjev za izgradnju, ali još nijesmo dobili saglasnost”, rekao je Bogetić.

On je kazao da trenutno vode pregovore sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom oko novog mjesnog groblja, a mještani su do sada proširivali porodične grobnice i tako sahranjivali svoje najbliže.

Bogetić je istakao da su mještani zadovoljni održavanjem postojećeg groblja, koje se uređuje pet puta godišnje, ali da je novo neophodno.

U danilovgradskoj opštini ima 20 seoskih grobalja, a sada slobodnih mjesta za ukop ima samo u mjestima koja su najudaljenija od grada.

Lakić: Tražimo novu lokaciju

Iz danilovgradske Opštine najavili su da će do kraja godine riješiti problem koji već duže vrijeme zabrinjava građane.

Glavni administrator Opštine Danilovgrad Ratko Lakić pojasnio je da su pregovori u toku i da se radi na pronalaženju lokacije za novo groblje.

"Trebalo bi do kraja godine da obezbijedimo plac za groblje i nadamo se da ćemo novom lokacijom riješiti problem za duži vremenski period", rekao je Lakić.

Bonus video: