Istinomjer: Ne vjerujemo nikome na riječ

"Sugerišemo ŽICG da svoje tvrdnje potkrijepi materijalnim dokazima. Ako to učini, mi ćemo našu ocjenu promijeniti i izviniti se"
55 pregleda 0 komentar(a)
zarija franovic, Foto: Zoran Đurić
zarija franovic, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 10.11.2012. 17:02h

Redakcija Istinomjera reagovala je na tvrdnje Željezničke infrastrukuture Crne Gore (ŽICG) koja je ocijenila da su netačne tvrdnje koje je objavio Istinomjer, a koje se odnose na izjavu njenog direktora Zarije Franovića.

Dopunu komentara prenosimo u cjelosti:

"U reagovanju ŽICG, koje smo imali prilike da pročitamo na portalu Vijesti, u ŽICG tvrde da su, poslije dobijanja preliminarnog izvještaja po obavljenom tehničkom prijemu, 28. septembra dobili Rješenje glavnog inspektora za željeznički saobraćaj Ministarstva saobraćaja i pomorstva, kojim se odobrava puštanje u saobraćaj pruge Nikšić – Podgorica, sa definisanim brzinama.

“Dakle, suprotno tvrdnjama iznešenim u Istinomjeru, saobraćaj na pruzi Nikšić – Podgorica funkcioniše u potpunosti po predviđenoj zakonskoj regulativi“, zaključuje se u reagovanju.

Prvo, moramo da izrazimo žaljenje zbog toga što reagovanje ŽICG nije proslijeđeno i Istinomjeru, nego samo medijima koji su prenijeli naš komentar. To nije uobičajena praksa kada se radi o komunikaciji sa medijimai, ali šta je – tu je.

Drogo, Istonimjer ne tvrdi da saobraćaj na pruzi Nikšić – Podgorica ne funkcioniše u potpunosti po predviđenoj zakonskoj regulativi. Istinomjer je samo, pozivajući se na dopis od zvaničnog izvora (Ministarstvo održivog razvoja i turizma), ocijenio da prvi čovjek ŽICG Zarija Franović nije govorio istinu kada je 1. oktobra, prilikom otvaranja pruge Podgorica – Nikšić, kazao da je “ova pruga dobila neohodnu dozvolu izdatu od strane nadležnog državnog organa”.

Ustanovili smo da je Ministarstvo održivog razvoja i turizma nadležno za izdavanje upotrebne dozvole za prugu Podgorica – Nikšić i da je to ministarstvo formiralo komisiju za tehnički prijema, čiji je rad u toku, kao i da će pruga dobiti upotrebnu dozvolu kada bude obavljen tehnički prijem.

Na internet stranici Ministarstva održivog razvoja i turizma nalazi se zahtjev ŽICG od 12. septembra 2012. godine, upućen Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Ministarstvu saobraćaja i pomorstva i Direkciji za željeznice. U tom dokumentu se traži tehnički prijem radova remonta i elektrifikacije pruge Nikšić – Podgorica.U zahtjevu se napominje: “Imajući u vidu složenost projekta i radova dug period realizacije, predlaže se kompetentan vršilac tehničkog prijema”. Prema informaciji koju je Istinomjer dobio iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, thnički prijem je povjeren Institutu za građevinarstvo d.o.o. iz Podgorice.

Na internet stranici Ministarstva održivog razvoja i turizma nema informacija o tome da je tehnički prijem obavljen i da je upotrebna dozvola izdata, što je, uostalom, Istinomjeru i rečeno u pisanoj poruci osobe zvanično zadužene za odnose sa javnošću i medijima u tome ministarstvu.

Na internet stranici Ministarstva saobraćaja i pomorstva nema nikakvih tragova da je taj resor izdavao bilo kakve dozvole u vezi sa prugom Nikšić – Podgorica.

Pošto Istinomjer radi tako da ne vjeruje nikome na riječ, nego provjerava, sugerišemo ŽICG da svoje tvrdnje potkrijepi materijalnim dokazima. Ako to učini, mi ćemo našu ocjenu promijeniti i izviniti se. Do tada, ostajemo pri svojim nalazima i ocjeni, zaključuju iz Istinomjera.

Bonus video: