Franović nije govorio istinu: Vozovi idu, dozvola se još čeka

Franović je 1. oktobra negirao da je pruga puštena u saobraćaj bez tehničkog prijema i upotrebne dozvole
6 komentar(a)
Ažurirano: 09.11.2012. 15:24h

Projekat Istinomjer je, analizirajući izjave, utvrdio da je lider Socijaldemokratske partije socijalista (SDP), Ranko Krivokapić, kazao poluistinu, a poslanik Socijalističke narodne partije, Snežana Jonica i direktor Željezničke infrastrukture, Zarija Franović, neistinu.Na portalu Istinomjera se navodi da je Krivokapić naveo da se u posljednjem izvještaju Evropske komisije konstatuje da su zavrijeđene visoke ocjene i kontinuiran i dinamičan razvoj crnogorskog parlamenta.„Izvještaj Evropske komisije o napretku zemlje na putu Evropskih integracija ne sadrži termine kao sto su visoke ili niske ocjene. U njemu se samo konstatuju preduzete mjere, ali i nedostaci i problemi koje treba riješiti“, obrazloženo je na portalu.

Kako su naveli, u posljednjem Izvještaju o napretku, u dijelu posvećenom demokratiji i vladavini pravam, Evropska komisija primjećuje da žene nijesu dovoljno zastupljene u parlamentu i da skupštinski Odbor za ljudska prava nadležan i za peticije i pritužbe građana nema određene procedure za postupanje po građanskim inicijativama.„Ključni paragraf koji se odnosi na Skupstinu je posljednji u toj sekciji, gdje se mišljenje sažima u zaključak-Ukupno gledano, ostvaren je napredak u pogledu funkcionisanja Parlamenta i njegove zakonodavne i nadzorne funkcije u stvarima koje uključuju i vladavinu prava“, ukazali su iz Istinomjera.

Ako bi ovaj paragraf tretirali kao ocjenu, navodi se, onda bi to bila ocjena da je ostvaren napredak. “Ali uz sve zamjerke koje su navedene, to nije visoka ocjena“.Istinomjer je analizirao i izjavu Franovića na svečanosti 1. oktobra, kada je otvorena pruga Podgorica – Nikšić. On je negirao da je pruga puštena u saobraćaj bez tehničkog prijema i upotrebne dozvole.„Nadležni državni organ za izdavanje upotrebne dozvole za prugu Podgorica – Nikšić, je Ministarstvo održivog razvoja i turizma. U odgovoru službe za odnose sa javnošću tog resora, kaže se da je Komisija za vršenje tehničkog prijema formirana, ali i da je pregled u toku“, piše na portalu Istinomjera. Kako su pojasnili iz Ministarstva, tehnički prijem obavlja Institut za građevinarstvo iz Podgorice a da će, kada pruga bude tehnički primljena, dobiti i upotrebnu dozvolu.

„Kako taj proces još traje, 1. oktobra Franović nije govorio istinu“, zaključili su iz Istinomjera

Galerija

Bonus video: