"Neki profesori uzimaju enormne pare nezakonito"

Rektor Univerziteta Crne Gore Predrag Miranović odbio da dostavi podatke o zaradama
66 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 09.11.2012. 16:14h

Centar za građansko obrazovanje ponovo je juče izrazio ozbiljnu zabrinutost povodom nepoštovanja zakonskih propisa od strane Upravnog odbora Univerziteta CG, koji vodi Duško Bjelica, i ad hoc dostavljanja informacija samo kada im se na to medijski ukaže.

Snežana Kaluđerović (CGO) kazala je da je pola sata nakon objavljenog jučerašnjeg saopštenja, u kojme CGO upoznaje javnost da sa Univerziteta ne žele da im daju, između ostalog, podatke o zaradama profesora, stiglo neuredno rješenje potpisano od strane retkora Predraga Miranovića, a ne predsjednika Bjelice, kojim se dozvoljava pristup “samo onim informacijama koje su mogli tehnički poslati u roku od pola sata nakon medijske prozivke, a na što nijesu mogli odgovoriti puni mjesec dana”.

Kaluđerović je kazala da su u tom rješenju izostali najvažniji odgovori o primanjima zaposlenih na UCG, pod opravdanjem da se radi o ličnim podacima. S druge strane, službe fakulteta ažurno su dostavile spiskove zarada sa imenima i prezimenima.

“Jasno je da Univerzitet CG, kao i one fakultetske jedinice koje ne dostave podatke o zaradama zapošljenih upravo takvim ponašanjem potvrđuju naše sumnje da je jedan broj zarada zapošljenih na UCG enormno veliki, nerealan i često pravno neutemeljen”, istakla je Kaluđevorić.

Oni su kazali i da na UCG ima profesora i saradnika koji samo primaju fiksne neto zarade, dok neki, poput bivšeg dekana Pravnog fakulteta Ranka Mujovića, koji i pored brojnih nerasvijetljenih kontroverzi i dalje prihoduje 4193 eura mjesečno.

“Javnost bi možda konačno mogla dobiti odgovor koja su to vanredna akademska postignuća Ranka Mujovića, koja ga preporučuju za ovolika primanja i aboliciju od svih mutnih radnji, o kojima se mnogo više zna nego o tim navodnim akademskim referencama”, poručila je Kaluđerović.

Bjelica: Ništa ne krijemo

Bjelica je juče reagovao na optužbe CGO, ističući da Upravni odbor Univerziteta CG ne krije ništa i ne krši zakon.

“Zbog učestalih prozivki, napada, neprimjerenih konstatacija CGO-a na rad Upravnog odbora UCG i na mene kao predsjednika tog organa, mogu javno da saopštim da ne krijemo ništa i ne kršimo zakon, već da radimo transparento i zakonski. Sve odluke objavljuju se u blitenima UCG koji se, pored štampane distribucije, objavljuju i na veb stranici UCG koji su dostupni svim zainteresovanima. Njihovu motivisanost za toliku pažnju posvećenu našem radu ne želim dalje komentarisati”, saopštio je Bjelica.

Galerija

Bonus video: