Ministarstvo finansija ne planira povećanja PDV-a u 2013.

Preporuka CBCG o povećanju PDV-a, nije iznenađujuća, smatraju stručnjaci, već u trenutku loše ekonomske situacije, čak razumna
50 pregleda 1 komentar(a)
novac, ekonomija, Foto: Shutterstock
novac, ekonomija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.11.2012. 17:52h

Ministarstvo finansija nije predvidjelo povećanje stope PDV-a u nacrtu Zakona o budžetu za narednu godinu, saopšteno je Atlas televiziji iz tog resora.

Nakon što je Centralna banka Crne Gore preporučila Vladi da se ne usteže od povećanja Poreza na dodatu vrijednost PDV, ukoliko za to bude potrebe, iz Ministarstva finansija kažu da je nesporno da je PDV poreski oblik koji se najefikasnije prikuplja, najmanje utiče na ekonomsku aktivnost i konkurentnost ekonomije.

„Ministarstvo finansija nije predvidjelo povećanje stope PDV-a u nacrtu Zakona o budžetu za narednu godinu, a preporuka CBCG da se povećanja stopa PDV-a, kao i posljedice usvajanja takve odluke biće predmet budućih razmatranja Ministrastva finansija i Vlade Crne Gore“, kaže se u odgovoru.

Preporuka CBCG o povećanju PDV-a, nije iznenađujuća, smatraju stručnjaci, već u trenutku loše ekonomske situacije, čak razumna.

„Mi imamo deficite kao što imamo, njih morate otkloniti kako bismo stvorili preduslove za ekonomski rast i da bi usporili i smanjili zaduzivanje. Onda jedina opcija u tom slučaju ostaje da povećate poreske prihode, a smanjite rashode“, kaže za Atlas TV ekonomski analitičar Vaslije Kostić.

Centralna banka u svojim preporukama Vladi, priznaje da povećanje PDV-a, koji sada iznosi 17 odsto, može u manjoj mjeri uticati na pad standarda građana.

Povećaće se sve cijene

Oni koji se bave zaštitom poštrošača, kažu pak da bi ta mjera bila itekako loša.

„Povećanjem PDV-a povećaće se sve cijene. Trgovci, proizvođači, uvoznici će to iskoristiti, a sve po građanima. Tako da mislim da to nije pametno. Ko da steže kaiš, opet ovi što imaju 200 eura platu?“, kaže predstavnik Uduženje za zaštitu prava potrošača ECOM Milan Mijović.

To što Crna Gora ima jednu od najnižih stopa PDV-a u regionu nije opravdanje za njegovo i minimalno povećanje, kažu privrednici.

„Minimalan uticaj i u ovako teškoj situaciji može izazvati velike probleme privredi. Ono može dovesti do povećanja inicijalnih troškova proizvodnje, što će dovesto do povećanja cijene proizvoda, a to i do smanjenja tražnje za tim proizvodom, a samim tim do smanjenja prometa tog preduzeća“, kaže za Atlas tv Mirza Mulešković iz Unija poslodavaca.

Bonus video: