Podnio peticiju o peticiji: Brojka od 6.000 mnoge diskvalifikuje

6000 je skoro 2% aktivnog biračkog tijela, što manjinska pitanja takođe diskvalifikuje od direktnog kontakta sa Vladom
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.11.2012. 11:22h

Građanin Nebojša Babović je podnio elektronsku peticiju Vladi Crne Gore u kojoj traži da bude sa 6.000 smanjen na 500 broj podnosilaca peticije da bi neko pitanje Vlada uzela u razmatranje.

“Dragi prijatelji i prijateljice iz Crne Gore. Vlada CG je pokrenula elektronske peticije, kako bi pravi zahtjevi građana brže dolazili na njihov sto. Naravno da su napravili začkoljicu, pa traže, za Crnu Goru ogromnih 6000 potpisa. To je previše. Podnio sam peticiju da se taj broj smanji na pristojnih 500, jer smatram da je to sasvim dovoljno za naše prilike.

Manje potpisa će omogućiti i manjim interesnim grupama, poput biciklista, vozača, Šavničana, skijaša, ribolovaca da dođu na dnevni red Vlade. Molim te, potpiši peticiju i širi dalje”, napisao je Babović na nezvaničnoj FB stranici Opštine Berane.

Prenosimo tekst peticije koju je podnio Babović:

“Tražimo od Vlade Crne Gore da smanji broj potrebnih potpisa za stavljanje e-peticije na dnevni red Vlade sa 6000 na 500 potpisa građana Crne Gore.

Smatramo da je dosadašnja praksa pokazala nizak stepen učešća i želje građana da aktivno komuniciraju sa vlastima na svim nivoima, što najbolje pokazuje skoro nikakav interes za javne rasprave po svim pitanjima, osim po tzv, krupnim pitanjima.

6000 potpisa praktično favorizuje pitanja od značaja sa život u Podgorici, a diskvalifikuje u startu regionalne probleme sjevera, ali i primorja. Ovo zbog toga što je stepen kompjuterske pismenosti nizak, a kombinovan sa nivom građanskog aktivizma, približan je nuli.

6000 je više i od broja glasača u trećini opština.

6000 je skoro 2% aktivnog biračkog tijela, što manjinska pitanja takođe diskvalifikuje od direktnog kontakta sa Vladom.

Mišljenja smo, da je u ovoj fazi potrebno smanjiti granicu na 500 potpisa, što je prava mjera iskrene komunikacije građana i Vlade.”

Bonus video: