Policija tajno nadzirala računare MANS-a

Na Radulovićevu urgenciju, predsjednik Osnovnog suda u Bijelom Polju Radule Piper dostavio je naredbu tog suda iz maja prošle godine
58 pregleda 30 komentar(a)
Ažurirano: 08.11.2012. 14:20h

Punomoćnik MANS-a, advokat Veselin Radulović tvrdi da je juče podgoričkom Osnovnom sudu dostavio dokaz, kojim je potvrđeno da su nad zaposlenima u MANS-u primjenjivane mjere tajnog nadzora.

Na Radulovićevu urgenciju, predsjednik Osnovnog suda u Bijelom Polju Radule Piper dostavio je naredbu tog suda iz maja prošle godine, kojom se naređuje identifikacija korisnika IP adrese.

“Po toj naredbi policija je nezakonito prikupljala podatke o komunikaciji sa internet adrese koju koristi MANS. Te podatke policija je prikupljala u tajnosti i zaposleni u MANS-u nijesu obaviješteni da je prema njima primjenjivana neka mjera u tom smislu, a takve podatke policija je mogla prikupiti samo primjenom neke od mjera tajnog nadzora”, smatra Radulović.

Navodi i da je predsjednik suda u Bijelom Polju, u svom dopisu, potvrdio da je prema zaposlenima u MANS-u bila primijenjena mjera tajnog nadzora, jer ga je obavijestio da će moći da izvrši uvid u materijal koji je prikupljen o MANS-u na osnovu ove naredbe, ali tek kada mu spisi budu dostavljeni od Vrhovnog državnog tužilaštva.

“Dakle, da takav materijal ne postoji, predsjednik suda me ne bi obavještavao da ću izvršiti uvid u njega, kada mu bude dostavljen. Kada sam isti zahtjev uputio Ranki Čarapić, ona mi na njega nije odgovorila”, rekao je Radulović.

Iako je još u avgustu prošle godine, po žalbi Vanje Ćalović, MUP donio rješenje kojim nalaže policiji da postupi po zahtjevu da joj dostavi podatke koje je policija prikupila sa internet komunikacije zaposlenih u MANS-u, još nije ništa urađeno po tom pitanju.

Isti zahtjev odbilo je i Vrhovno državno tužilaštvo.

Osim Piperovog dopisa, juče je na odloženom ročištu po tužbi Ćalović i zaposlenih u MANS-u, koji traže 37.500 eura od Uprave policije i države zbog povrede prava ličnosti, Radulović sudu dostavio i akt Savjeta za građansku kontrolu rada policije, kojim je to tijelo ocijenilo da je policija prekoračila zakonska ovlašćenja kada je pozivala Dejana Milovca u julu ove godine, isto kao što je prekoračila ovlašćenja kada je prošle godine pozivala Vanju Ćalović.

Zaposleni u MANS-u, njih 25, traži po 1.500 eura, na ime naknade nematerijalne štete zbog nezakonitog prikupljanja obavještenja od Ćalović prošle godine u policiji, a zbog postavljanja snimka svadbe Safeta Kalića na internetu, kao i prisluškivanja i čitanja mejlova zaposlenih u toj nevladinoj organizaciji.

“Sve navedeno potvrđuje se dokazima koje sam priložio sudu i koji pokazuju nespornim da policija u kontinuitetu krši prava zaposlenih u MANS-u i da nezakonito prema njima primjenjuje represiju”, ocijenio je Radulović.

On je podsjetio Ranku Čarapić da protiv zaposlenih u MANS-u nije pokrenut krivični postupak i da mora omogućiti uvid u materijal koji je prikupljan o zaposlenima u MANS-u.

“Najmanje dvije godine očigledno rukovodite radnjama kojima se krše osnovna ljudska prava, a sve u očiglednoj namjeri zaštite interesa Safeta Kalića i gostiju na njegovoj svadbi”, rekao je Radulović.

Galerija

Bonus video: