Penzioneri do jutra čekali: Za Obamu - ne mora da bude komunista

Dvojica prijatelja najviše podržavaju Obamine socijalne reforme, zato što ih podsjećaju na vrijeme socijalizma u bivšoj SFRJ
1 komentar(a)
Ažurirano: 08.11.2012. 10:38h

Reizabrani predsjednik SAD Barak Obama uživa daleko veću popularnost kod starijih Podgoričana od Mita Romnija, koji je juče rano ujutro poražen u predsjedničkoj trci za mjesto u Bijeloj kući.

Sugrađani Čedomir Marović i Božidar Pavićević najviše podržavaju Obamine socijalne reforme, zato što ih podsjećaju na vrijeme socijalizma u bivšoj SFRJ.

"Ma ne mora da bude komunista, i ovo je dovoljno. Potpuno podržavamo njegove socijalne reforme i osiguranje za sve građane koje je progurao u SAD. Mi smo stari socijalisti i sa te strane nam je Obama daleko bliži od Romnija, tako da smo priželjkivali njegovu pobjedu. Pratio sam sinoć izbore u Americi i ostao budan do sitnih sati. Tek kada je bilo jasno da Obama pobjeđuje, mogao sam da odem na počinak", rekao je Pavićević juče “Vijestima”.

Njegov prijatelj Čedomir, bivši direktor kombinata "13. jul - Plantaža" pozvao bi Obamu da u Crnoj Gori popije lozu, ili čašu crnog vina. On smatra da je dobro što je državna sekretarka Hilari Klinton zaobišla Crnu Goru tokom nedavne balkanske turneje.

"To znači da nijesmo problematični. Ipak, vjerujem da će Obama u svom drugom mandatu naći vremena da dođe kod nas, jer i SAD Crnu Goru doživljavaju kao prijateljsku zemlju. Kad bi bilo moguće pozvao bih već danas Obamu da dođe u Crnu Goru i da zajedno sa našim građanima proslavi pobjedu i nazdravi sa čašom crnogorske rakije ili vina! Mada može doći i kasnije", rekao je Marović.

Pavićević smatra da je glas za Obamu i njegove socijalne reforma ujedno dokaz osvješćenja naroda Amerike.

"Sjajna je stvar za same Amerikance, jer su se izgleda osvijestili kao narod, a dobro je i za cio svijet. Kod Obame je bilo i biće kontroverzi, ali očekujem da tek sada on bude pravi predsjednik i da, potpuno rasterećen pritiska izbora, sprovede svoje socijalne i druge reforme do kraja. On se značajno razlikuje od svojih prethodnika i bilo bi dobro da tako bude i ubuduće", pojasnio je Pavićević.

Romni im nikako nije po volji, ne sviđaju im se njegovi “repovi iz prošlosti” i doživljavaju ga kao “jastreba”.

“Kada bi Obama bio Crnogorac, glasao bih za njega. Ima izbalansiraniju politiku prema svijetu, za razliku od Romnija koji je više jastreb. Romni je kao ptica grabljivica, uostalom predstavnik je takve struje Republikanaca", smatra Pavićević.

Dosta je bilo hladnog rata

Dvojica iskusnih Podgoričana smatraju da je Obamina pobjeda značajna i zbog dobrog odnosa najvećih sila. Smatraju da je dosta bilo hladnog rata koji je dugo bio prepreka saradnja najvećih sila svijeta.

Polarizacija na dva bloka, smatra Marović, trebalo bi da ostane u prošlosti. "Obamu su rezultati u prvom mandatu preporučili za drugi i to je dobro i za nas, jer je on promijenio politiku SAD prema svijetu.

Novi zaokret u politici SAD ne bi bio dobar, pogotovo u vrijeme ekonomske krize eventualno zaoštravanje političkih odnosa, prije svega, prema Rusiji", rekao je Marović.

Galerija

Bonus video: