PET SATI RASPRAVE

Predsjedništvo CANU vijećalo: Moguća i kolektivna ostavka

Za medije nije htio da govori ni vidno raspoloženi Đurović
50 komentar(a)
Ažurirano: 08.11.2012. 07:43h

Predsjedništvo Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU) nije isključilo kao mogućnosti i ličnu i kolektivnu odgovornost u smislu davanja ostavki nakon navodnog incidenta tokom boravka predsjednika Momira Đurovića u Skoplju 25. oktobra.

Nakon petočasovne sjednice saopšteno je da je Đurović pred članovima predsjedništva iznio činjenice suprotne navodima u pojedinim medijima, koje je potvrdila i dostavljena izjava akademika i potpredsjednika Makedonske akademije nauka i umjetnosti (MANU) Ljupča Kocareva.

Predsjednik CANU Momir Đurović našao se u žiži javnosti nakon što je državni list "Pobjeda", pozivajući se nezvanično na depešu ambasadora iz Skoplja Dušana Mrdovića, objavio da je tokom posjete Makedoniji govorio o Crnoj Gori kao staljinističkoj, neodrživoj, necivilizovanoj i propaloj državi. Kako je taj list pisao, Đurović je govorio ružno i o crnogorskim funkcionerima, naročito o Filipu Vujanoviću, Milanu Roćenu i Sanji Vlahović.

"Cijeneći da posljednji događaji predstavljaju dio kontinuiteta stvaranja negativne slike o CANU, koji su kulminirali u neprimjerenom napadu na njenog predsjednika, Predsjedništvo je, u otvorenoj razmjeni mišljenja, razmatralo kako se ove okolnosti odražavaju na rad i ugled Akademije i probleme u kojima se ona nalazi duže vrijeme. U tom kontekstu razmatrane su različite mogućnosti odgovora na nastalu situaciju, uključujući i ličnu i kolektivnu odgovornost članova Predsjedništva u odnosu na članstvo CANU, o čemu će se rasprava nastaviti", saopšteno je nakon sjednice.

Novinari su bezuspješno pokušali da dobiju više informacija o tome šta se raspravljalo iza zatvorenih vrata od 9 do 14 časova, da li su pominjane ostavke i čije, kao i da li članovi predsjedništva stoje iza svog predsjednika.

Profesor Pavle Pejović na insistiranje novinara kazao je da ništa nije završeno, da postoji nekoliko opcija na stolu i da će javnost biti obaviještena o tome putem saopštenja. Na pitanje da li je bilo ostavki, on je odgovorio “nije još”, objašnjavajući da su pominjane kolektivne ostavke.

Za medije nije htio da govori ni vidno raspoloženi Đurović, već je novinarima koji su pet sati čekali na završetak sjednice poručio da će sve moći da pročitaju u saopštenju koje CANU priprema.

"Biće saopštenje. Pročitaćete šta u njemu piše, svi ste vi obrazovaniji i pismeniji nego ja, pa ćete to pročitati", kazao je Đurović nakon sjednice.

Ćaskanje o fotoaparatu

Iako nije htio da daje izjave o zaključcima sa sjednice, Đurović je bio raspoložen za razgovor sa fotoreporterom "Pobjede", interesujući se za marku njegovog fotoaparata.

"Ja sam se bavio fotografijom dugo godina. Imam kući puno klasičnih fotografija. Imao sam svoju laboratoriju crno-bijelu. Kad sam bio u Hongkongu, nije to tako davno bilo, ne biste vjerovali kako je tamo mnogo jeftino, vi za sedamsto, osamsto dolara možete kupiti visokoprofesionalni aparat. Isplati vam se da platite kartu i da tamo kupite aparat", kazao je Đurović.

Fotoreporter mu je odgovorio da bi to bila dobra opcija kada bi imao novca i za kartu i za fotoaparat.

Galerija

Preporučujemo za Vas