CGO: Više od 26 hiljada osuđujućih odluka može biti sporno

CGO je ranije podnio Ustavnom sudu Inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona o prekršajima
0 komentar(a)
suđenje, Foto: Shutterstock
suđenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.11.2012. 11:00h

Sudije za prekršaje, koje je imenovala Vlada suprotno Ustavu, u prvoj godini primjene Zakona o prekršajima izrekle su više od 26 hiljada osuđujućih odluka, saopšteno je iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

CGO je ranije podnio Ustavnom sudu Inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona o prekršajima i pozvao na obustavljanje izvršenja svih akata i radnji koje su donijele sudije za prekršaje, a koje je imenovala Vlada.

“Prema važećim, a od CGO-a osporenim odredbama Zakona o prekršajima, sudije za prekršaje bira Vlada na predlog ministra pravde. To je izuzetno loše i neodrživo, budući da je suprotno temeljnim principima nezavisnosti i nepristrasnosti sudija”, pojasnili su iz te NVO.

Koordinator programa Aktivno građanstvo Danilo Ajković kazao je danas agenciji MINA da će, ukoliko Ustavni sud proglasi neustavnim imenovanje tih sudija, građani imati pravo na preispitivanje svake pojedinačne odluke donijete na takav način.

On je rekao da je Ustavni sud Inicijativu dostavio na odgovor Skupštini i Ministarstvu pravde i ljudskih prava 12.oktobra, a Vladi 22. oktobra.

„Prema podacima koje je CGO dobio od Vijeća za prekršaje, do prvog septembra, odnosno u prvih godinu primjene tog Zakona, Organi za prekršaje, odnosno sudije koje je imenovala Vlada suprotno Ustavu, izrekli su 26.423 osuđujućih odluka“, kazao je Ajković.

Kako bi se riješila ta situacija, CGO predlaže da se formiraju Sudovi za prekršaje, umjesto dosadašnjih Organa za prekršaje, a da sudije bira Sudski savjet

On je podsjetio da po Zakonu o prekršajima, sudije izriču kaznu zatvora, ozbiljne zaštitne mjere, kao što je obavezno liječenje alkoholičara i narkomana, oduzimanje predmeta i zabranu vršenja djelatnosti.

„Sve to potvrđuje činjenicu da su novim zakonom prekršaji približeni pojmu krivičnog djela, a definitivno su se izdvojili iz domena uprava. Samim tim, po ovom Zakonu ne moze postupati onaj sudija kojeg imenuje izvršna vlast“, ocijenio je Ajković.

Prema njegovim riječima, na taj način svakodnevno se krše prava hiljade građana, a odluke donešene na taj način nepoznate su sudskim sistemima razvijenih zemalja Evrope.

Ajković je kazao da je Vladinim imenovanjem i razrješenjem sudija za prekršaje, njih 68, prekršeno pravo građana na suđenje pred nezavisnim sudom, što garantuju Ustav Crne Gore i Evropska konvencija o ljudskim pravima i slobodama.

“Dok god se sudije za prekršaje biraju na period od pet godina, a sudijama redovnih sudova je zagarantovana sudijska funkcija, ne može se govoriti o njihovoj nezavisnosti od izvršne vlasti, od onih koji odlučuju po žalbi o njihovim presudama, kao i od samih stranaka“, smatra on.

Ajković je naveo da je CGO, odmah po podnošenju inicijative Ustavnom sudu, o tome obavijestio Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, ali da do danas iz te institucije Zaštitnika nijesu dobili odgovor.

„Za nas u CGO je ohrabrujuće što se stalno povećava broj onih u pravosuđu koji podržavaju rješenje ovog gorućeg problema pred Ustavnim sudom. Podsjetio bih da je prvi inicijativu ocijenio kao ustavno utemeljenu predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović“, rekao je on.

Kako bi se riješila ta situacija, CGO predlaže da se formiraju Sudovi za prekršaje, umjesto dosadašnjih Organa za prekršaje, a da sudije bira Sudski savjet.

„Sve suprotno ovome je neodrživo sa stanovišta prava, a ozbiljno ugrožava ustavne principe kojima se Crna Gora deklariše kao država vladavine prava“, zaključio je Ajković.

Iz Ministarstva pravde i ljudskih prava agenciji MINA ranje su kazali da smatraju da je Inicijativa za izmjene Zakona o prekršajima preuranjena, jer se primjenjuje tek godinu i rano je analizirati efekte reformi.

Bonus video: