Kada smo useljavali, niko se tome nije protivio, a sad glavu okreću od nas

"Još 2000. godine tražili smo rješenja za useljenje. Tada nam to niko nije osporio, ali rješenje nijesmo dobili"
158 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 07.11.2012. 08:17h

Stanari zgrade bivše Mašinske škole koji su u ponedjeljak ujutro ostali bez krova nad glavom tvrde da su se prije 15-ak godina uselili uz prećutnu saglasnost tadašnjih opštinskih vlasti.

Skupština stanara zaključila je juče da će svi zajedno da se bore za renoviranje uništenih i oštećenih stanova i ostanak u njima.

Predsjednik Skupštine stanara Milovan Vujović ne spori da nemaju rješenje o korišćenju prostora, ali i tvrdi da se nijesu ilegalno uselili.

"Kada smo se u periodu od 1997. do 2000. godine useljavali, niko se tome nije protivio... Ljudi zaposleni u prosvjeti i u policiji imali su prećutnu suglasnost da se usele u zgradu. Još 2000. godine tražili smo rješenja za useljenje. Tada nam to niko nije osporio, ali rješenje nijesmo dobili. Uselio sam kao prosvjetni radnik, kao i mnogi koji ovdje stanuju više od 12 godina", kazao je Vujović juče “Vijestima”.

On je rekao da je zgrada u vlasništvu Glavnog grada, iako su u ponedjeljak veče iz PG Biroa saopštili da je vlasnik Ministarstvo prosvjete.

Nadležni u Glavnom gradu i resoru Slavoljuba Stijepovića nijesu juče željeli da odgovore na pitanja “Vijesti”, između ostalih i ko je vlasnik zgrade i zašto su i pod kojim uslovima dozvolili da građani uzurpiraju taj prostor.

Stanari smatraju da se šteta može popraviti, Foto: Luka Zeković

Ako je suditi po saopštenju PG Biroa, vlasnik zgrade i zemljišta je Ministarstvo prosvjete, uprkos neupitnim pokušajima gradonačelnika Miomira Mugoše da imovinu Ministarstva prosvjete prepiše na Glavni grad.

U doba dok je ministar prosvjete bio Slobodan Backović, Mugoša je pokušao da na Glavni grad prepiše zemljište gotovo svih gradskih škola. Takvu namjeru gradske vlasti su pravdale činjenicom da je imovina samo data na korišćenje Ministarstvu prosvjete...

Kada je riječ o zgradi stare Mašinske, pominjala se mogućnost i da se zemljište ustupi Fondu za solidarnu stambenu izgradnju, ali su nadležni godinama tolerisali činjenicu da je zgrada, praktično, uzurpirana.

Iz Glavnog grada su prije dva dana saopštili da će porodice pomoći sa po 300 eura, ali da građani nemaju pravo na nadoknadu štete jer su “bespravno zauzeli objekat Ministarstva prosvjete”

U objektu sa 34 stana u ponedjeljak ujutro izbio je veliki požar. Potpuno je izgorjelo šest stanova, a još devet je, tvrdi Vujović, ozbiljno oštećeno.

Više od 50 ljudi, iz kupno 15 porodica, od ponedjeljka je kod prijatelja i rodbine.

Iz Glavnog grada su prije dva dana saopštili da će porodice pomoći sa po 300 eura, ali da građani nemaju pravo na nadoknadu štete jer su “bespravno zauzeli objekat Ministarstva prosvjete”.

Iz Stijepovićevog resora obećali su pomoć od po 500 eura za tri porodice, čiji su članovi zaposleni u prosvjeti.

Vujović je juče kazao da Skupština stanara traži adaptaciju i da nijesu saglasni sa eventualnim rušenjem zgrade.

On je istakao da će otvoriti žiro-račun za prikupljanje novca za adaptaciju zgrade, a pomoć očekuju od građana, privatnih kompanija, ali i Mugoše.

“Očekujemo pomoć, kao što su država i Glavni grad izašli u susret stanarima naselja na Koniku... Mi smo lojalni građani koji ispunjavaju sve svoje zakonske obaveze", istakao je Vujović.

Pomogli ste mnogima pomozite i nama

Najavivši da će najverovatnije danas otvoriti žiro-račun, član Skupštine stanara Marko Kalezić istakao je da im je sada potrebna pomoć države i privrednika.

“Nadamo se da će nam pomoći u građevinskom materijalu i u svakom drugom smislu, kako bismo renovirali svoje stanove. Država Crna Gora je pomogla mnogima, sada je pomoć potrebna nama. Vlasnička struktura u ovakvom času nije bitna, ona će se rješavati preko za to nadležnih organa", rekao je Kalezić.

Nelegalni potrošači

Iz Elektroprivrede je saopšteno “Vijestima” da se stanarima redovno isporučuju računi za utrošenu struju, uz pojašnjenje da je riječ o nelegalnim potrošačima.

“Potrošači koji nemaju dokumentaciju za legalno priključenje na mrežu, kao u slučaju stanara pomenute zgrade, su tokom akcije registracije nelegalnih potrošača, u cilju suzbijanja neovlašćenog preuzimanja električne energije, registrovani u bazi EPCG, ali kao nelegalni potrošači”, piše u saopštenju.

Navodi se i da većina stanara neredovno plaća utrošenu struju.

Iz JP "Vodovod i kanalizacije" su saopštili da utrošenu vodu registruju preko zajedničkog vodomjera.

Portparolka Nataša Novaković kazala je da račune dostavljaju na ime Skupštine etažnih vlasnika, ali da stanari za utrošenu vodu duguju 26 hiljada eura.

Galerija

Bonus video: