Još nema dokaza da su neki profesori dobijali po nekoliko stanova

"Biće angažovana revizorska kuća i svi oni koji nijesu radili u skladu sa zakonom mogu odgovarati za to", kazao je Bjelica
190 pregleda 11 komentar(a)
Duško Bjelica, Foto: Luka Zeković
Duško Bjelica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 06.11.2012. 19:31h

Upravni odbor angažovaće nezavisnu revizorsku kuću kako bi pregledala poslovanje Univerziteta u 2011. i 2012. godini, ali i moguće nepravilnosti u dodjeli stanova zaposlenima na toj visokoobrazovnoj ustanovi.

Kako je saopštio predsjednik UO Duško Bjelica biće formirana i komisija koja će između ostalog imati zadatak da provjeri informacije o dodjeli većeg broja stanova istim profesorima UCG.

U toj komsiji našli su se dekan Pomorskog fakulteta Danilo Nikolić, dekan Muzičke akademije Miran Begić, Vlado Pešić sa PMF-a, Nataša Kovačević - Duborija sa Medicinskog fakulteta i u ime saradnika Stevo Popović sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje.

Prema podacima koji su dosatavljeni UO rektor Predrag Miranović nije u potpunosti iskoristio svoje pravo dodjele stanova

"Da ne bi donosili paušalne ocjene donijeli smo zaključak da angažujemo nezavisnu, referentnu revizorsku kuću koja će pregledati poslovanje u 2011, 2012 godini. Ono što smo mi tražili od fakulteta, tražićemo i u svojoj kući. Mi se nismo bavili onim što je bilo nekad, već raspodjelom komisije koja je radila po konkursu iz 2010. godine.

Mi nemamo za sada dokaze da takvih stvari ima. Biće angažovana revizorska kuća i svi oni koji nijesu radili u skladu sa zakonom mogu odgovarati za to. Ako pronađemo nepravilnosti, mi to sigurno nećemo prećutati", kazao je Bjelica odgovarajući na pitanja "Vijesti" o dodjeli po nekoliko stanova istim profesorima.

Prodaja preostalih stanova

Prema podacima koji su dosatavljeni UO rektor Predrag Miranović nije u potpunosti iskoristio svoje pravo dodjele stanova, pa iz kvote od 45 nije dodijeljeno 14 stanova. Bjelica je najavio da će od Vlade Crne Gore tražiti da preostali stanovi budu prodati kako bi se novac iskoristio za vraćanje dugova UCG.

UO je raspravljao o stambenoj problematici, utvrdio broj dodijeljenih stanova i odlučio da prvostepena i drugostepena komisija koja je radila po tom konkursu bude raspuštena. Kadrovima UCG dodijeljeno je ukupno 30 stanova, a prema riječima Bjelice, utvrđeno je i postojanje 19 vraćenih stanova koji su bili predmet raspodjele.

Za saradnike u nastavi raspodijljeno je 42 stana

"Za stručno osoblje raspisan je oglas za 10 stanova i toliko je dodijeljeno, s obavezom da univerzitet kupi tri stana van Podgorice. Oglas je raspisan za 36 stanova za neakademsko osoblje, vraćena su tri stana i ukupno za raspodjelu je 39 stanova.

Sa konačne rang liste, objavljene 17. januara 2012. koja se završava sa rednim brojem 42 odustala su dva kandidata, a tri su prešla u kvotu koju rješava svojom posebnom odlukom rektor. Za neakademsko osoblje ukupno je dodijeljeno 42 stana. Iz toga se vidi da je konačan broj dodijeljenih stanova jednak broju oglašenih stanova", kazao je Bjelica.

Za saradnike u nastavi raspodijljeno je 42 stana, a kada je u pitanju udruživanje, odnosno, raspodjela za profesora sa Medicinskog fakulteta UO je raspravljao i donio odluku da će pronaći način da se iz kvote opredijeli pet ili šest stanova za njih. Za kredite se prijavilo 290 kandidata, a u postupku razmatranja i odlučiavanja je 257.

Vraćanje dugova

UO odlučio je i da zatraži saglasnost od Vlade da dio stanova koji je ranijom odlukom bio opredijeljen za sindikat UCG bude prodat i od dobijenog novca vraćena dugovanja koja UCG ima prema zaposlenima u iznosu od više od 2,5 miliona.

Iz UO se nadaju da će Vlada Crne Gore ove godine izaći u susret Univerzitetom kada je budžet u pitanju

Kako je kazao Bjelica UO je tražio informacije od rektora o izgradnji tri fakulteta na zemljištu UCG (Fakultet političkih nauka, Farmaceutski fakultet i Institut za strane jezike), Eko efikasne zgrade koje finansira Vlada i Studentskog doma u Podgorici.

Zaključeno je i da UO dozvoli Glavnom gradu Podgorici proširenje Studentske ulice, uz naknadu za zemljište po tržištnim uslovima i u skladu sa zakonom. Iz UO se nadaju da će Vlada Crne Gore ove godine izaći u susret Univerzitetom kada je budžet u pitanju.

Prošle godine je za tu namjenu Vlada opredijelila 13,2 miliona eura, dok su procjene UO da je za normalno funkcionisanje potrebno 17 miliona eura.

Studenti izigrani, nema specijalističkih na smjeru Bezbjednost i kriminalistika

Iako su studenti koji su završili osnovne studije na studijskom programu Bezbjednost i kriminalistika predali dokumenta za upis na specijalističke studije, UO donio je odluku da ove godine neće biti ni upisa, ni studija.

Na pitanje novinara šta će biti sa ljudima koji su predali dokumenta na taj smjer Bjelica je pitao gdje su i kada predali, jer konkurs nije bio raspisan.

"Ko vam brani da iza čoška predate dokumenta. UCG nije raspisao konkurs. Smatramo da sad ima ukupno 16 nedjelja nastave sa završnim ispitom, a mi se danas nalazimo u desetoj nedelji i da smo donijeli odluku sada o raspisivanju konkursa bili bismo pod pažnjom medija.

Na sajtu UCG u Plavoj knjizi piše da se studenti na fakultet upisuju tri nedelje prije početka nastave. Naša nastava je po akademskom kalendaru počela 10. septembra", kazao je on.

Studenti će moći da se prijave za narednu studijsku godinu nakon raspisanog konkursa na proljeće

Kako je kazao konkursa nije bilo, pa tako niko nije ni mogao biti upisan na specijalističke studije kriminalistike, niti dobiti potvrdu o studiranju sa tog smjera.

"Četvrta godina ne postoji.Sada se radi licenca i akreditacija za prvu godinu specijalističkih studija i ona je dobijena, ali će na specijalističke studije upisati studenti koji podnesu dokumenta kada se raspiše konkurs. Ja ne znam gdje su oni podnosili dokumenta i ko ih je pozvao da podnose dokumenta.

Ako je neko i raspisao konkurs onda je to bez saznanja UCG i bez utvrđenog iznosa školarine. Ako ih je neko okupljao da ih zabavlja ja to ne znam", kazao je Bjelica.

Studenti će moći da se prijave za narednu studijsku godinu nakon raspisanog konkursa na proljeće. Na sajtu Pravnog fakulteta 31. oktobra studenti kriminalistike obaviješteni su da mogu predati dokumenta i upisati se na međunarodno pravni, krivčno pravni i ustavno pravni smjer.

Ranije je saopšteno sa Pravnog fakulteta da će se na četvrtoj godini na smjerovima Kriminalističko suprostavljanje savremenim oblicima kriminaliteta i Sistem zaštite ličnosti, objekata, imovine i poslovanja upisati po 50 kandidata.

Dekan smijenjen zbog nepravilnosti, a ne ličnih ambicija

Bjelica je negirao navode smijenjenog dekana Pravnog fakulteta Draga Radulovića da je politički postavljen na čelo UO, da je napravio puč na UCG, kao i da postoji borba nekih struja i ličnih ambicija.

"Osjećam da sam potpuno ostavaren i u svakom poslu koji sam radio imao sam razultate"

On je novinarima dostavio na uvid odluku, na dva odvojena lista papira, na jednom nema imena njegovog sina Darka Radulovića, dok je pod istim datumom i brojem na drugom papiru zavedeno njegovo ime kao predavača na jednom od predmeta.

Bjelica je pomenuo i nepravilnosti o rješavanju stambenog pitanja Radulovića, ali mediji nijesu dobili na uvid dokumenta vezana za taj problem.

"Ja sam ušao u 50-tu godinu. Osjećam da sam potpuno ostavaren i u svakom poslu koji sam radio imao sam razultate. Mi smo na tom fakultetu našli dosta nepravilnosti, nijesmo se bavili ličnim stvarima, već time što dekan nije ispunjavao obaveze prema UO i to je jedini razlog zbog čega je smijenjen", kazao je on.

Bonus video: