krug života

Uzaludna svaka vrsta borbe za pravdu

"Oslobađanje ljekara optuženih za smrt Almere Fetić, je jasan dokaz nepoštovanja i nepoznavanja osnovnih postulata pravde i zakona"
117 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.11.2012. 14:02h

Oslobađanjem trojice ljekara Kliničkog centra Crne Gore optuženih za smrt Almere Fetić, Apelacioni sud Crne Gore i sudski sistem poslao je jasnu poruku građanima Crne Gore da će im biti uzaludna svaka vrsta borbe za pravdu, saopšteno je iz NVO Krug života.

Vijeće Apelacionog suda potvrdilo je juče presudu sudije Evice Durutović, kojom su ljekari Kliničkog centra dr Ranko Mirović, dr Dragoljub Kastratović i dr Goran Lazarević, optuženi za smrt porodilje Almere Fertić i njene bebe, oslobođeni.

U presudi sudije Durutović, između ostalog, navodi se da "bi u sličnoj ili istovjetnoj situaciji u tom trenutku postupilo na isti način 99 odsto hirurga iz regiona". Šta je sa tih jedan odsto?

Ta presuda, kako su saopštili, jasan je dokaz nepoštovanja i nepoznavanja osnovnih postulata pravde i zakona.

"U presudi sudije Durutović, između ostalog, navodi se da "bi u sličnoj ili istovjetnoj situaciji u tom trenutku postupilo na isti način 99 odsto hirurga iz regiona". Šta je sa tih jedan odsto? Bavljenje procentima nije dobro i ako se već pozivaju na praksu, zašto se nijesu koristili iskustvima iz Evrope, a ne regiona, uzimajući u obzir situaciju u zdravstvenim sistemima zemalja u okruženju", saopšteno je iz novoformirane organizacije.

Oni se pitaju da li to znači da je praksa jača od zakona i da ona u crnogorskom sudstvu počinje da zamjenjuje pravne norme.

"A poznato je da da praksa koja je ustanovljena u našem zdravstvenom sistemu ide na ruku nestručnom i korupciji sklonom medicinskom osoblju", piše u saopštenju.

Najvažnije je u konkretnom slučaju, kako smatraju, to što sud nije utvrdio uzrok smrti Almere Fetić i njenog ploda.

"Postavlja se pitanje da li je time poslata zloslutna poruka pacijentima da će i ubuduće njihov život zavisti od raspoloženja ljekara koji će u trenutku odlučivati hoće li nekog savjesno liječiti ili ne. Bez obzira na sve navedeno, porodica Fetić će i u buduće imati punu podršku NVO “Krug života” i svaku vrstu pomoći”, piše u saopštenju, koje je potpisao predsjednik Dejan Cvijanović.

Galerija

Preporučujemo za Vas