U katastru Zavala i dalje pod šumom

"Zavala invest" podnijela zahtjev za uknjižbu vila u kompleksu "Dukljanski vrtovi"
93 pregleda 2 komentar(a)
Zavala, Foto: Vuk Lajović
Zavala, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 06.11.2012. 09:56h

Započet je postupak uknjiženja u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine 40 vila izgrađenih u okviru apartmanskog kompleksa „Dukljanski vrtovi“ na rtu Zavala, potvrdila je za "Vijesti" direktorka budvanske Uprave za nekretnine Mirjana Marović.

Time bi vlasnici apartmana, njih gotovo 80 koji su prije nekoliko godina kupovali po basnoslovnim cijenama nekretnine na Zavali, mogli uskoro da dobiju dugoočekivane listove nepokretnosti.

Navodeći da je investitor podnio zahtjev za knjiženje, Marović je kazala da se ubrzo očekuju i prva rješenja Uprave za nekretnine.

U katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine navodi se da je kompanija “Zavala invest” vlasnik ukupno 44.143 kvadrata zemljišnog kompleksa na Zavali.

Međutim, iako je još prije četiri godine započeta gradnja, a vile ugrubo završene prije dvije godine, na tom potezu nije uknjižen nijedan objekat.

Postupak uknjiženja započet je nakon što su prije godinu cijeli projekat preuzeli Udruženje kupaca vila – AMIA i kompanija “Monterra construction“, koji su početkom oktobra prošle godine, nakon gotovo godinu i po obustave radova, nastavili izgradnju vila.

Cijeli projekat, koji bi, kako je najavljeno, trebalo da bude okončan naredne godine, obuhvata 40 četvorospratnih vila, koje se kaskadno spuštaju do same obale.

AMIA je prije pola godine, nakon što je uveden stečaj, za 16,5 miliona eura kupila kompaniju “Slav In”, koju je u Crnoj Gori osnovao ruski milijarder Sergej Polonski.

Nakon što je Polonski doživio finansijski sunovrat, radovi na Zavali su od ljeta 2009. bili potpuno stopirani. Grupa kupaca uspjela je da otkupi milionski dug prema “Monteri”, koja je do tada izvodila radove, a potom su, osnivajući AMIA, kupili i “Slav in”, većinskog akcionara u kompaniji “Zavala invest” na koju se vodi cijeli projekat.

Dotadašnje ime kompleksa „Astra Montenegro“, potom su promijenili u naziv „Dukljanski vrtovi” i 1. oktobra prošle godine započeli radove uz obećanje da bi za 18 mjeseci mogli da završe vile.

Nakon ljeta, tokom kojeg je na snazi zabrana gradnje, radovi su nastavljeni i intenzivirani tokom minulog mjeseca.

Spisku partnera na projektu “Dukljanski vrtovi” dodata je i velika projektantska kompanija iz Srbije “ProjMetal”.

Tehnički nadzor kvaliteta izgradnje kompleksa obavlja profesionalna ekipa “Kopring PMC”, jedne od najvećih kompanija u regionu.

Svi radovi na kompleksu, kao i do sada, pod rukovodstvom su najpoznatije kompanije u svijetu “Turner Constructions”, koja je uspješno uvela sistem savremenog menadžmenta u projekat “Dukljanski vrtovi”.

Bonus video: