Momir Đurović: Sve bi ovo bilo smiješno da mi ne traže glavu

Od kada sam predsjednik nacionalne akademije u kontinuitetu sam vjerovatno najviše vrijeđana osoba od strane nekih grupa...
63 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.11.2012. 15:23h

Predsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU) Momir Đurović izjavio je juče da nije tačno da je kazao da je Crna Gora nedemokratska, staljinistička, necivilizovana, propala i neodrživa i da uopšte ne treba da postoji.

“Naravno da nijesam to kazao, niti su teme razgovora u toj kafani uopšte bile takve prirode. Ja dugo živim aktivno u Crnoj Gori, a vrlo sam prisutan u svijetu od Amerike do Kine tako da sam imao gdje, na mnogo značajnijem mjestu od kafane, da tako pričam, da sam imao namjeru ili potrebu”, rekao je Đurović “Vijestima”.

Državni list “Pobjeda”, pozivajući se nezvanično na depešu ambasadora iz Skoplja Dušana Mrdovića, objavio je u subotu da je Đurović govorio o Crnoj Gori kao staljinističkoj, neodrživoj državi, te da je ružno govorio o crnogorskim funkcionerima, naročito o Filipu Vujanoviću, Milanu Roćenu i Sanji Vlahović. Sve se navodno desilo na ručku u jednom skopskom restoranu, gdje je domaćin bio predsjednik Makedonske akademikje nauka Vlado Kambovski, a kojem je prisustvovao i Mrdović.

Vraća li se informbiro

Đurović negira da je negativno govorio o Vujanoviću, Roćenu i Vlahović: “I to je konstrukcija. Život me naučio da mnogi stavljaju u usta drugima ono što oni žele da plasiraju. Moje izjave o nekim crnogorskim javnim ličnostima su poznate i javno sam ih objavio u drugim publikacija izdatim u Crnoj Gori. Svi koji me poznaju znaju da nije moj način komuniciranja pričanje o ličnostima 'negativno, nepristojno, nemoralno i nekulturno', kao i psovanje. Naravno da, kao i svaki građanin, nijesam saglasan sa postupcima mnogih sa kojima komuniciram”.

Predsjednik CANU kaže da je u krugovima u kojim se kreće dobrodošao kao profesionalac, a ne kao političar ili neko slične profesije: “Mnoge prilike koje sam imao u životu da se priključm takvoj profesiji ja sam odbio. Uostalom, sve što pričam po svijetu, ja javno govorim i u svojoj zemlji, a u posljednje vrijeme odnosi se na globalne probleme ove civilizacije i planete, što je i objavljeno i registrovano mnogo puta. Naravno, ne pričam ništa slično tome što ste me pitali”.

Đurović kaže da mu se u nekim medijima svašta stavlja u usta “od nekakve izreke 'non passaran' pa do užasnih besmislica”: “Toliko da sam vjerovatno od kada sam predsjednik nacionalne akademije u kontinuitetu najviše vrijeđana osoba od strane nekih grupa. Sve bi ovo bilo smiješno da se ovoga puta ne traži moja glava. Moram se zapitati da li se to ne vraća makartizam, informbiro ili nešto slično”.

Sad ću da nađem dobrog advokata

Đurović je prije nekoliko mjeseci došao u sukob sa Vladom jer CANU, po mišljenju Vlade, nije dosljedno primijenila Zakon o CANU i u članstvo primila sve akademike Dukljanske akademije, već samo nekoliko njih, koji su to odbili u znak solidarnosti sa ostalim akademicima DANU.

Nakon toga je Vlada donijela zaključak kojim je obustavila finansiranje projekata CANU i prestala da im isplaćuje mjesečne nadoknade. Tužbu CANU protiv Vlade Upravni sud nije uvažio. Odgovarajući na pitanje da li je tekst koji se pojavio u državnom listu znak odmazde zbog toga što nije primijenio Zakon o CANU, Đurović kaže da to ne zna.

“Znam da smo pristali na Zakon o CANU pošto je on legalno usvojen u Skupštini Crne Gore. Njega smo primijenili u svim elementima veoma precizno, iako njime nijesmo zadovoljni. To što sada neki ne priznaju pojedine odredbe tog Zakona, a koji bi, inače, po onome što rade morali biti prvi u njegovom poštovanju, to je već neka druga tema. Ja prosto nijesam sagovornik za odmazde, bilo kakve ujdurme, tajne ili druge dogovore. U životu nikada nijesam paktirao ni sa jednom političkom partijom, povjerljivim i drugim službama, niti pojedincima ili grupama. To je moj problem i moja karma”, rekao je Đurović.

On ističe da sada “planira da se obogati, ako nađe dobrog advokata”: “No, imajući iskustvo sa sličnim tužbama, mogu očekivati jedva 1000 eura”.

Mrdović je provokativno upadao u razgovor dva akademika i prijatelja

Odgovarajući na pitanje što je konkretno izjavio ako ga ambasador i državni list nijesu pravilno citirali, Đurović je rekao: “Ništa nijesam izjavio. U Makedonskoj akademiji besjedio sam o održivosti ili ne planete, iznosio moje mišljenje koje dijelim sa mnogim naučnicima da ljudska vrsta na planeti zemlji ne može više govoriti o održivosti nego o preživljavanju.

Na sličnu temu skoro sam govorio i u CANU. Na ručku, u kafani gdje sam bio gost, nikakvih izjava nije bilo”. Predsjednik CANU dodaje da se razgovaralo o mnogim stvarima, a da je Kambovskog interesovala primjena Zakona o CANU i rješenje Upravnog suda.

“Ni o kakvoj održivosti i ostalim epitetima vezanim za Crnu Goru koje mi se stavljaju u usta nije bilo riječi. To što sam ja pričao, tom prilikom, ni u čemu ne odstupa od onoga što sam i ranije objašnjavao predsjedniku MANU kada me je posjetio ovoga ljeta i što su stavovi kada je u pitanju Zakon o CANU. Bili su to razgovori u kafani dva predsjednika akademija i prijatelja i ništa više. I naravno provokativna upadanja čovjeka koji je ambasador Crne Gore u Makedoniji (Dušan Mrdović)”, tvrdi Đurović.

Ni Mrdović ni Ministarstvo vanjskih poslova juče nijesu htjeli da razgovaraju na ovu temu, kako bi objasnili da li depeša postoji, ako postoji što u njoj piše i kako je ona mogla dospjeti u javnost.

Galerija

Bonus video: