Kruzer Divina ipak isplovljava iz Boke

Brod je, ploveći unazad, sa upaljenim svjetlima po cijeloj svojoj površini predstavljao atrakciju
203 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 05.11.2012. 21:14h

Kruzer Divina, kompanije Mediterranean Shipping Company (MSC), prema posljednjim informacijama, isplovljava je iz Boke Kotorske, brzinom 14,4 čovorova.

Najveći brod koji je do sada uplovio u Crnu Goru je, zbog impozantnih dimenzija, lošeg vremena i nemogućnosti da se okrene ispred Kotora, isplovio krmom u 17 sati, odnosno sat ranije nego što je bilo najavljeno.

Taj brod je, ploveći unazad, sa upaljenim svjetlima po cijeloj svojoj površini predstavljao atrakciju, a okrenuo se u pravcu izlaska iz zaliva tek u najširem dijelu zaliva ispred dobrotskog naselja Sveti Stasije.

Tu se zadržao, kao i još jedan višestruko manji kruzer, čekajući smirivanje vremenske situacije – kiše i jakog južnog vjetra.

Po planu, sljedeća luka je Mesina, u Italiji.

18 paluba, teatar, spa, teretane...

Najveći brod koji je do sada uplovio u Kotor i uopšte Crnu Goru, 16 metara je duži, metar širi i za preko 17 hiljada bruto-tona veći od do sada najvećih kruzera koji su dolazili u Boku – brodova klase „Solstice“, američkog kompanije „Celebrity Cruises“. Impozantni mega-kruzer ima 139.072 bruto-tone, dugačak je 333 metra, širok 37,9 metara, a gaz mu iznosi 8,6 metara. Upravo zbog velikog gaza „MSC Divina“ se ne može vezati pri operativnoj obali kotorske luke na Luži, pa je zbog toga bio usidren pred lukom drevnog grada odakle su na obalu putnike vozili tenderi.

MSC Divina“ ima 18 paluba od čega je 13 dostupno putnicima kojih taj brod može ukrcati maksimalno 4.345. O njima brine čak 1.388 članova posade koji se staraju o bezbjednosti plovidne, ali i besprekornom funkcionisanju tzv. hotelskog odjela broda koga pored stotina putničkih kabina i apartmana, čine i nekoliko restorana, čitav niz barova i kafića, šoping centar, pet bazena, teatar sa 1.600 sjedišta, kazino, spa centar, te pregršt teretana, igraonica i drugih zabavnih sadržaja.Posebnu karakteristiku ovog broda čine stepeništa ukrašena Swarovski kristalima, a na palubi broj 16 je i najlukuzniji od svoih tzv. „Sofija Loren apartman“ koji je dizajniran po sugestijama slavne istoimene italijanske glumice – inače kume „MSC Divine“ i svih ostalih kruzera iz flote kompanije MSC.

Iako je kao i svi moderni kruzeri, estetski daleko od neprevaziđene ljepote klasičnih starih putničkih brodova, „MSC Divina“ je ipak impozantan brod što potvrđuju i njeni tehnički podaci.Brod ima dizel-električni pogonski sistem koga čini pet agregata marke „Wartsila“ ukupne snage preko 97 hiljada konja. Zanimljivo je da veliki dio te snage ide na potrebe snabdijevanja strujom brojnih sadržaja na „MSC Divini“, tako da na dva fiksna propelera promjera 6 metara, dolazi „samo“ 59.400 konjskih snaga. Ipak, i to je dovoljno da se orijaški brod morem kreće impozantnom maksimalnom brzinom od skoro 24 čvora, a „MSC Divina“ dnevno troši 273,6 tona nafte.

Čast da ovaj ogromni brod vrijedan 550 miliona dolara, po prvi put uvede u Boku, imao je najiskusniji pomorski pilot u Crnoj Gori, kapetan duge plovidbe Rajko Čavor iz Tivta.MSC Divina u Kotor je došla posredstvom kotorske firme DOO Balloon,koja je od 2006. ovlašćeni agent za kruzere MSC, kada je u Kotor po prvi put uplovio kruzer ove kompanije MSC Opera.Ova firma omogućila je da novinari posjete kruzer, na kojem su boravili tri sata.

Na kruzeru je upriličen i susret lokalnih zvaničnika, prestavnika Luke Kotor , firme DOO Balloon i medija sa kapetanom MSC Mariom Stifom, koji je I 2006. Godine dolazio u Kotor, kada je bio kapetan na MSC Opera. On je kazao da je oduševljen i zadivljen ljepotom Boke i Kotora.

Bonus video: