Osobe oštećenog vida obučene za rad u štamparijama za Brajevo pismo

Učesnici projekta koji su dobili posao u štamparijama, štampali su na Brajevom pismu nastavni materijal, podsjetnike, red vožnje za autobus, te spise neophodne za nesmetano svakodnevno funkcionisanje članova udruženja
70 pregleda 0 komentar(a)
konferencija, osobe oštećenog vida, Foto: Radomir Petrić
konferencija, osobe oštećenog vida, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 14.06.2018. 16:19h

Organizacija slijepih za Bar i Ulcinj održala je danas konferenciju ”Zapošljavanje osoba oštećenog vida u štamparijama za Brajevo pismo i crni tisak" kojom je ozvaničila kraj uspješne realizacije istoimenog projekta. Uz finansijsku podršku Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, nosilac projekta je bila Organizacija slijepih za Bar i Ulcinj, a partner Organizacija slijepih za Podgoricu, Danilovgrad i Kolašin.

Predsjednik Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj Veselin Joketić kazao je da je glavni cilj projekta bio da poveća zaposlenost osoba sa invaliditetom - osoba sa oštećenjem vida.

"Unapređenjem vještina i znanja osoba sa oštećenjem vida, projektom smo uticali na poboljšanje njihovog položaja na slobodnom tržištu rada. Poslije 12 mjeseci, sada imamo šest lica obučenih za rad u štamparijama za Brajevo pismo i crni tisak, četiri sa šestomjesečnim radnim iskustvom, ali i prostorije koje su potpuno prilagođene namjeni i prije svega prilagođene osobama sa oštećenjem vida, koje sadrže svu neophodnu opremu za štampanje", istakao je Joketić.

On je skrenuo pažnju na to da je i dalje nizak.stepen zaposlenosti osoba sa invaliditetom-osoba sa oštećenjem vida, uprkos obezbijeđenim normativnim pretpostavkama.

"Veoma je bitan ekonomski uticaj koji smo projektom ostvarili, odnosno obezbjeđivanje materijalnih sredstava za četvoro lica sa oštećenjem vida koja su tokom šest mjeseci projekta dobijala naknadu za rad u lokalnim štamparijama. Ostvarili smo i socijalnu funkciju, koja se ogleda u ostvarivanju društvenog statusa i mogućnostima razvoja komunikacije sa drugim pripadnicima zajednice, ali i psihološki uticaj, jer su učesnici projekta uočili napredak, tako što su dobili priliku da usavršavaju i unapređuju svoja znanja. Podigli smo i njihovo samopoštovanje, jer pravo na rad i sva prava po osnovu rada spadaju u osnovna ljudska prava i osnov su vrjednovanja životne aktivnosti svakog pojedinca", zaključio je Joketić.

Učesnici projekta koji su dobili posao u štamparijama, štampali su na Brajevom pismu nastavni materijal, podsjetnike, red vožnje za autobus, te spise neophodne za nesmetano svakodnevno funkcionisanje članova udruženja. Pored toga, štampali su i povezivali u tvrdi povez knjige na Brajevom pismu, a zatim i materijale na uvečanom crnom tisku,kao i naljepnice za određene artikle.

Učesnicima konferencije danas su se obratili i načelnik područne jedinice ZZZCG za Bar, Budvu i Ulcinj dr Veselin Orlandić, Tamara Bogdanović iz Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj, te Nataša Kovačević, rehabilitacijska savjetnica u Birou rada Bar.

Bonus video: