"Crna Gora nije spremna za otvaranje Poglavlja 27"

Prenoseći iskustva Hrvatske, Željka Leljak Gracin iz tamošenje Zelene Akcije kazala je da je ta zemlja dok je bila u pretpristupnom periodu dobijala samo upozorenja na papiru
6 komentar(a)
Konferencija Životna sredina u očekivanju otvaranja pregovora za poglavlje 27, Foto: Boris Pejović
Konferencija Životna sredina u očekivanju otvaranja pregovora za poglavlje 27, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.06.2018. 19:22h

Crna Gora nije spremna za otvaranje Poglavlja 27 u pregovorima sa Evropskom unijom (EU) - životna sredina, a činjenica da je Crna Gora finalizovala i predala Briselu svoju pregovaračku poziciju ne bi smjelo da se doživljava kao veliki uspjeh, nagrada i završen posao, poručeno je na današnjoj konferenciji "Životna sredina u očekivanju otvaranja pregovora za poglavlje 27".

"Naprotiv, pravi izazovi predstoje nakon otvaranja Poglavlja, što se, sad je već izvjesno, neće desiti prije decembra", kazala je sekretarka Koalicije 27 Jelena Marojević Galić.

Stoga preostalo vrijeme se mora što bolje iskoristiti za unapređenje kapaciteta na svim nivoima kako bi što spremnije dočekali otvaranje.

Iako se otvaranje Poglavlja, prema najavama zvaničnika, očekivalo u junu, to se nije desilo, a Marojević Galić je podsjetila da se, iako nije naišao na dobar prijem u resornim ministarstvima koje su izlagala neslaganje, pokazalo da su ocjene iz Izvještaja iz sjenke za Poglavlje 27 Koalicije 27 skoro istovjetne sa onima iz Izvještaja o napretku Evropske komisije.

Ona je navela da se to odnosi na evidentan nedostatak administrativnih i finansijskih kapaciteta, nedovoljne inspekcijske i kapacitete tužilaštva za eko kriminal i štetu u životnoj sredini, nedostatak napretka u oblasti upravljanja otpadom, ali i zabrinutost zbog značajnog kašnjenja sa zaštitom Solane i brojnih infrastrukturnih planova predviđenih u zaštićenim i vrijednim prirodnim područjima, kao što su Porto Skadar Lake i male hidroelektrane.

Prenoseći iskustva Hrvatske, Željka Leljak Gracin iz tamošenje Zelene Akcije kazala je da je ta zemlja dok je bila u pretpristupnom periodu dobijala samo upozorenja na papiru.

"Sada kada smo u EU, uz upozorenja stižu i kazne. EU će naplatiti sve ono što niste učinili ili ste kasnili, posebno u oblasti otpada i voda. Protiv Hrvatske se već vode postupci i to će državu puno koštati", kazala je ona.

Na pitanje zašto je samo sedam od 28 članica EU potvrdilo pregovaračku poziciju Crne Gore, ona je kazala da je to odraz politike EU i da će se proces pregovaranja odugovlačiti.

Direktor NVO "Ozon" Aleksandar Perović kazao je da Crna Gora nije spremna za otvaranje Poglavlja, jer je situacija na ekološkom planu loša.

"Iako se to očekivalo, nismo dobili otvaranje Poglavlja. Sljedeća Međuvladina komisija je u decembru. Naše isntitucije sada, osim tog administrativnog dijela, moraju da pokažu konkretne akcije na terenu. Loše bi bilo izgubiti još pola godine, a ne iskoristi taj period da se napravi neka infrastruktura. Uopšte ne bi bilo loše odložiti otvaranje za još pola godine, ako bi se ta godina iskoristila da se urade neki konkretni pomaci. Ne treba ostaviti institucije da uživaju u slavi jer su iznijeli taj administrativni dio, već treba praviti pritisak da više konkretno rade, kako građani ne bi kroz tri ili pet godina došli u situaciju da kroz penale plaćaju loše pregovaranje. Moramo stvoriti situaciju gdje će pravila tržišne bitke biti vođena u skladu sa zakonima, a ne u skladu sa ličnim poznanstvima i interesnim grupama”, kazao je Perović.

Janjušević: Ministar Radulović prekršio obećanje za Solanu

Direktorica Centra za zaštitu i proučavanje ptica Jovana Janjušević je kazala da,su sredstva koja država ulaže u riješavanje ekoloških probema "slaba", kao i da su kazne za zagađivanje životne sredine malobrojne i neadekvatne, jer jedino civilni sektor podnosi prijave protiv onih koji ugrožavaju okolinu.

"Međunarodna zaštita određenih područja u Crnoj Gori ne znači puno, jer u nekim emerald staništima može se dobiti koncesija za sječu šuma, kao što je u Zeletinu ili Parku priode 'Piva", navela je Janjušević.

Ona je podsjetila da ni nakon mjesec dana od javnog obećanja ministra održivog razvoja i turizma Pavla Radulovića, Solana nije zaštićena, niti je studija o zaštitii predata Opštini Ulcinj.

Ona je kazala , kako je to obećao pred stranim ambasadorima i predstavnicima EU na Konferenciji o Solani u aprilu.

Bonus video: